Molen De Leeuw, Oudebildtzijl/ Ouwe-Syl

Oudebildtzijl/ Ouwe-Syl, Fryslân

Foto coll. W.A. Korpershoek

Oudebildtzijl/ Ouwe-Syl
noordkant van het dorp, Van Albadaweg wz.
Waadhoeke, Fryslân

geschiedenis

Volgens het verslag van GS over de toestand van Friesland in 1857 werd in dat jaar aan Bouwe Geerts Ipema toestemming verleend voor de bouw van een pel- en korenmolen in Oudebildtzijl.
Drs. D.M. Bunskoeke, 7 jan. 2013.

Op 07-07-1861 berichtte het Franeker nieuws- en advertentieblad voor de provincie Friesland het volgende: Op den 1 dezer heeft in de gemeente Het Bildt een treurig ongeval plaats gehad.

Zekere J. K. oud 32 jaren, werkzaam in de rog- en pelmolen te Oudebildtzijl , had, terwijl hij met de andere mede in dien molen werkzaam zijnde knecht, bezig was liet zoogenaamde kruirad om te draaijen , het ongeluk, door zekere omstandigheid, over de omschutting van de zwichtstelling te vallen, met dit gevolg dat hij in bewustloozen toestand en ernstig aan het hoofd gewond op den grond is gevenden, aan de gevolgen waarvan hij na verloop van 2½uur is overleden.

Het slachtoffer was de 32-jarige molenaar Jurjen Kreps. Hij werd geboren te Borgercompagnie op 24-07-1828. Hij overleed te Oudebiltzijl (gemeente Het Bildt) op 01-07-1861 om 17.30 uur. (Geboorte- en overlijdensakte Open archief)
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 6 april 2023

Leeuwarder courant, 12 jan. 1872:
"Korenmolen te Oudebildtzijl.
De Notaris Brunger zal op Woensdag den 24 Januari 1872, des avonds 6 uur, in de herberg van de wed, Molenaar te Oudebildtzijl provisioneel en op Woensdag den 31 dito, 's avonds 6 uur, bij F. Duhoux aldaar, finaal verkoopen:
Eenen in volle werking zijnden en best beklanten ROG- WEIT- en PELMOLEN, met Molenaarswoning, grond en erf, te Oudebildtzijl, gemeente Vrouwen-Parochie, thans bij A. Boerman in gebruik; te aanvaarden den 12 Mei 1872.
Inmiddels uit de hand te koop.Conditien te vernemen bij den Notaris en bij den eigenaar B. Ipema te Niezijl onder Grijpskerk."

Nieuwe Veendammer Courant, 11 april 1883:
"In een molen te Oudebildtzijl was een knecht bezig beneden de zakken aan een haak te vestigen, die door zijne kameraden boven werd omhoog getakeld. Bij ongeluk bleef zijne hand daarbij beklemd, zoodat hij mee omhoog werd geheschen. Op zijn geschreeuw lieten de anderen, in plaats van hem voorzichtig te laten zakken, plotseling het touw los, waarbij hij van eene aanzienlijke hoogte viel, en wel op den rand van den wagen, waardoor hij aan de lendenen vreeselijk gewond werd hij is aan de gevolgen overleden."
Nieuwe Tilburgsche Courant, 18 april 1883:
Een man, die voor eenige dagen te Oudebildtzijl in een molen naar beneden was gevallen, is aan de gevolgen overleden.
(Caroline Schaeffer, 20 mei 2021)

In 1899 werd zelfzwichting aangebracht.

De molen van Grijpstra in Oude Bildtzijl verbrandde op 27 juli 1927.

Limburgsch Dagblad, 28 juli 1927
"In St. Jacobi-parochie is (tijdens een hevig onweer) een groote roggemolen totaal verbrand."

Tilburgsche courant, 28 juli 1927
Oldeboorn
"Een grooten roggemolen in St. Jacobiparochie is totaal afgebrand."

Hier wreekt zich een foutief persbericht, dat door vele kranten in het land werd overgenomen. Niet de molen in Sint Jacobiparochie, maar die van Oude Bildtzijl brandde af op 27 juli 1927. De Leeuwarder Courant, het Het Leeuwarder Nieuwsblad en het Nieuwsblad van Friesland (de eerste twee van 28 en de derde van 29 juli) meldden echter wel dat het de molen van Grijpstra in Oude Bildtzijl was.
Beide plaatsen liggen in dezelfde gemeente en wellicht dat een correspondent uit Sint Jacobiparochie meldde dat een roggemolen “in onze gemeente” was getroffen en afgebrand.
Dick Bunskoeke, 28 aug. 2019.

In 1853 werd in Oude Bildtzijl een nieuwe molen gebouwd.
Bron: "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.

Het bouwjaar 1853 berust op een vergissing, evenals het ook wel genoemde 1851.