Molen De Welkomst (2e), Sint Annaparochie/ Sint Anne

Sint Annaparochie/ Sint Anne, Fryslân

Waadhoeke, Fryslân

2 koppel maalstenen
22 m, oud-Hollands/ Ten Have

De molen bij Het Hoekje werd in 1840 gebouwd.

De molen van Klaas Boyens Wassenaar brandde op 9 november 1880 totaal af, als gevolg van het heetlopen van een as. Slechts de omliggende gebouwen (behalve een schuur en de machineloods) konden door de inzet van de brandweer behouden worden.

De molen werd in 1881 herbouwd, in de Bildtsche Courant van 1 juni 1881 beviel molenaar Klaas Boyens Wassenaar zich weer aan. Rond de eeuwwisseling schijnt deze molen als eerste van Friesland van zelfzwichting te zijn voorzien.

In 1925 werd Herman Wieringa molenaar op De Welkomst.

Toen molenaar Wieringa op leeftijd kwam verkocht hij de molen aan een Brabantse molenaar Verhagen. Na de dood van deze molenaar nam zijn zoon Frans de taak op zich.Het bedrijf werd beeindigd, en om een nieuwe bestaansmogelijkheid te vinden werd er een bar ingericht in de molen.... Bar-dancing en petit-restaurant De Korenmolen.

Deze koren- en pelmolen verbrandde vanaf 2:15 uur in de vroege ochtend van 3 november 1975. Oorzaak onbekend, mogelijk kortsluiting. Binnen een half uur was de molen met de grond gelijk gemaakt.

Bronnen ondermeer:
- "Zelfzwichting gaf hoop op voortbestaan molens rond 1900", artikel door Gerben D. Wijnja in De Utskoat nr. 30, juni 1983.
- "Het molenbestand in Friesland, een overzicht van het aantal der industriemolens in Frl. tot 1900", art. door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 40, dec. 1985.
- "Molenbranden in het Bildt", art. in De Utskoat nr. 97, maart 2000. Verzameling H. van der Kaay.

trivia
De begane grond in de molen was in de laatste jaren voordat er brand uitbrak, in gebruik als restaurant.
M.J. Stroo.

De Ten Have-kleppen waren in 1956 aangebracht.