Molen van Kuiken / Hommema-State, Dronrijp/ Dronryp

Dronrijp/ Dronryp, Fryslân

Fotoarchief NSR

Dronrijp/ Dronryp
Waadhoeke, Fryslân

Zelfzwichting op beide roedes

geschiedenis
In 1847 werd gepoogd de molen 13 voet te verhogen vanwege de windvang, de onderbouw zou opgemetseld worden. Echter toen de molen opgevijzeld stond, stortte het geheel in, waarbij een arbeider omkwam. Toch werd de molen in zijn grotere vorm gerealiseerd.

Eind 1860 bood C. Post te Sint Annaparochie zijn in 1846 nieuw gestichte "rogge-, weit-, pel- en mosterdmolen" in Dronrijp, "Hommema-State" genaamd, te koop aan in de Leeuwarder Courant. De stelling bevond zich 8½ m boven de grond en in de molen waren vijf paar stenen. Verder hoorden er een stuk grond en een molenhuis bij, alles gelegen aan de opvaart van de Trekvaart Leeuwarden-Franeker bij de "Rijdweg". Na de eerste provisionele verkoop werd er ƒ 6502,= + ƒ 816,= geboden.

De laatste molenaar was G. Kuiken, wiens familie de molen sedert 1897 in bezit had gehad. In 1905 werd de molen verkocht en afgebroken, en in Bergumerdam herbouwd als de korenmolen van D. Aalfs.

Bron: Koren- en pelmolen "Hommema-State" te Dronrijp, artikel door Dick Bunskoeke in De Utskoat nr. 33, maart 1984.