bouwjaar
verdwenen
1820 verbrand 1888 gedeeltelijk afgebroken
verplaatst naar
geschiedenis

De oliemolen gebouwd vóór 1786 als pelmolen voor gerst en haver is later omgebouwd tot oliemolen. 

 

26-09-1799: Bataafsche Leeuwarder courant

 Advocaat D. H. ANDREAE G. Z. en de Notaris G. HELDER, zullen op Maandagen den 7, 14 en 21 October 1799, telkens 's avonds praecys ten 5 uur, by de Schryvinge Verhoginge en finale Palmflag, ten huize van den Castelein Fedde van der Veen in de Valk te Leeuwarden, publiek by Strykgeld praesenteren te Verkopen: De gerechte één-vierde part over hoog en laag, van de zeer hegte en voor weinige Jaaren nieuw Gebouwde PEL- en CEMENTMOLEN, de Eendracht genaamd, cum annexis, met de 1/4 in de daarby zynde Huizinge en Hoovinge, alles staande aan de Dockumer Trekvaart over oud Galilcën onder Leeuwarden, in eigendom behorende aan den Koopman Jan Dirks, by de finale Palmslag vry te aanvaarden. -,— Maandags en Dingsdags 'smorgens van 9 tot 11 uur, en 's namiddags van 2 tot 4 uur, is het geveilde te bezigtigen.

 

24-09-1820: Leeuwarder courant/ 's Gravenhaagsche Courant, 27 oktober 1820: 
"Leeuwarden, den 19 october.
In den afgeloopen nacht, barste in eenen, in de nabijheid dezer stad staanden, Rog en Pelmolen, een geweldigen brand uit, dewelke bij de ontdekking reeds zoo hevig was, dat alle aangebragte hulp tot behoud des molens vruchteloos was; de aanbelendende huizen werden, dank zij de goede orde, welke bij dit ongeval heerschte! van eene andere zekere vernieling bevrijd.

 

Na gedeeltelijke afbraak in 1888 zijn de onderdelen gebruikt voor de gelijknamige (nog bestaande) molen te Anjum. Hieruit blijkt dat de molen weliswaar een ronde stenen onderbouw had, maar een achtkante houten bovenbouw. 


De molenromp was vanaf ca. 1930 in gebruik als verf- en gifhandel (ook gedeeltelijk als be- en verwerking hiervan). Sinds 1990 in gebruik als woning, werkplaats en opslagruimte.
F. Taekema.


De molen is in onderdelen verplaatst naar Anjum waar deze nog steeds staat als koren- en pelmolen.
Bron: boek Friese molens 1995. 

nog waarneembaar