Molen Vegelinspolder, Dijken/ Diken

Dijken/ Diken, Fryslân

Dijken/ Diken
De Fryske Marren, Fryslân
Doniawerstal
Langweer A (4) 415 Erven Frans Julius Johan van Eijsinga

geschiedenis
Bemaalde de Vegelinspolder (160 ha) op 't Koevorder Meer. Marten Rinses uit Grouw bouwde in 1730 deze grote molen.
In 1735 bouwde hij ook een molen in Langweer (Tenbruggencatenummer 08133).
Dick Bunskoeke, 29 maart 2013.

Volgens een bericht in het Nieuwsblad van Friesland van 27 juli 1926 hadden de ingelanden van de Groote Polder Langweer-Dijken en Boornzwaag besloten om de koren- en poldermolen in Boornzwaag te behouden en de molen in Dijken (dat is deze) op afbraak te verkopen. Men was overgestapt op elektrische bemaling en de molen was overbodig geworden.

De molen had een vlucht van 50 voet en een ijzeren as en roeden bij de aanbieding voor afbraak in het Nieuwsblad van Friesland van 10 september 1926. Op 1 maart 1927 werd in dezelfde krant geadverteerd met de afbraakgoederen van de molen, die nog op het terrein aanwezig waren. De afbraak vond dus begin 1927 plaats.
Dick Bunskoeke, 8 oktober 2017.