Molen Polder 38A, Lemmer/ De Lemmer

Lemmer/ De Lemmer, Fryslân

De Fryske Marren, Fryslân

muonts, grondzeiler
Vijzel, opv.h. 0,50 m, 400 m3/h
4 m, houten as en roeden

geschiedenis
De molen was van de gemeente Lemsterland, deze verhuurde hem aan F. Koopmans. De polder was ca. 8 ha groot.

In 1943 was G. de Jong de molenmaker, en verkeerde de molen in goede staat. Rond 1950 moet hij zijn gesloopt.

De Leeuwarder Courant en het Nieuwsblad van Friesland deden regelmatig verslag van de raadsvergaderingen van Lemsterland, waarin het wel en wee van de molen ter sprake komt.
In december 1930 was hij ernstig beschadigd in een storm. Herstel kostte 300 gulden en men dacht beter een windmotor te kunnen plaatsen. Die bleek vele malen duurder en men besloot tot herstel. In 1934 bleek er "door onoordeelkundige behandeling" een roede te zijn gesneuveld. Omdat ook de gehele kap vergaan was, kwam het idee van een windmotor weer om de hoek.
Toch koos men opnieuw voor behoud van de molen.

De molen hoorde bij de landerijen van boerderij "Villa Nova", die gedurende een lengte van jaren door J. Koopmans werd gehuurd van de gemeente. In 1950 werd besloten tot de verkoop van de boerderij, waarbij Koopmans het recht van eerste koop had.

De boerderij Villa Nova brandde af op 15 januari 1966. Het molentje was zo'n 4 meter hoog en had een vlucht van ca. 7 meter.

Informatie van Dick Bunskoeke, 12-4-2013