Molen Baafjespolder, Heijloërmolen, Heiloo

Heiloo, Noord-Holland

aan de ringvaart van de Maalwaterpolder
Egmonder- en Bergermeer
Heiloo F (2) 109 Ingelanden der Baafjes Polder

Vijzel 1,65 m diam.

geschiedenis

Deze molen staat op de kaart van de Egmondermeer van 1574, en ook nog op Bonneblad 278, verkend in 1892, gedeeltelijk herzien in 1905.
Nico Jurgens, 8 jan. 2008.

Gedurende 1930-1931 nam de Baafjespolder tijdelijk tevens de bemaling van de Vennewaterspolder (molen 02646) over, tot een elektrisch gemaal de stukgewaaide molen had vervangen.
Bron: "Alkmaarsche Courant" 2 dec. 1930, Regionaal Archief Alkmaar.

In 1936 werd de polder bemalen door een draaistroom-elektromotor van 20 pk met centrifugaalpomp.
Bron: "De zeeweringen en waterschappen van Noordholland", derde uitgaaf, D. Kooiman, 1936.

Op de "12e" juni 1907 kon de eerste steen van het gebouw voor het "mezien zijnde een stoom gas motor met sertien vergaal pomp" worden gelegd. De eer van deze handeling werd gegund aan P. Roskam Jz., het vijf jaar oude zoontje van de voorzitter.
.. De bouw van het gemaal betekende het einde van de molen. Deze werd verkocht. De molenaar kreeg ontslag (archief Baafjespolder nr. 1, 14-5, 29-9-1907).
De gasmotor werd reeds in 1916 afgedankt. De wegens de oorlog sterk gestegen kolenprijzen brachten het bestuur er in juni van dat jaar toe te besluiten op elektrische aandrijving van de pomp over te stappen.
.. Archief Baafjespolder nr. 1, 25-2-1906, 14-5-1907, 12-6-1907 (citaat), 21-10-1915, 8-6, 13-9-1916; nr. 4, 9-12-1919; nr. 69.

In de loop van de jaren dertig kreeg de polder tot tweemaal toe met zware tegenslag te maken. In november 1933 brak de polderkade door. De dijken bleken op meerdere plaatsen in slechte staat te zijn en er moesten hoge kosten worden gemaakt om ze weer in orde te krijgen.
.. Ibidem nr. 4, 22-2-1934, 2-2, 20-6-1935.
Zes jaar later ging de woning van de machinist in vlammen op. Er werd besloten tot nieuwbouw. De machinist vond zolang onderdak in een huurwoning.

Bron: Regionaal archief Alkmaar.