Molen Goldstein, Almen

Almen, Gelderland

500 m O van de kerk van Almen en 200 m van de weg Almen-Spitholderbrug
Lochem, Gelderland
Achterhoek en Liemers

Zelfzwichting

geschiedenis
De voorganger van deze molen, een standerdmolen, verbrandde op 19 februari 1916. De eigenaar was Johannes Lambertus Goldstein, hij liet toen deze beltmolen bouwen waarop tijdens de opbouw meteen zelfzwichting werd aangebracht.

De molen liep stormschade op in 1940, en kort daarna op 12 juli 1941 werd hij getroffen door een blikseminslag en is toen verbrand.

Zutphensche courant, 14 juli 1941
ALMEN. Korenmolen door bliksem getroffen. 14 Juli. De bliksem trof Zaterdagavond den korenmolen van den heer Goldstein.
De Almensche brandweer kon tegen het vuur, dat op twee plaatsen in den molen woedde, weinig uitrichten. Toen de Zutphensche brandweer kwam, was er voor het behoud van den molen al niet veel meer te doen. Zij beperkte zich tot het nat houden van de belendende perceelen. Tenslotte kwam ook nog de Lochemsche brandweer, welke anderhalf uur na het begin van den brand, het werk van de Zutphensche brandweer overnam. Hoewel ongeveer 450 m. slang moest worden uitgelegd, is men er toch in geslaagd om de huizen om den molen te behouden. De molen was verzekerd voor f 12,000 en de inhoud van den molen voor f 13,000

Advertentieblad van het departement van de Wester-Eems, 15 juli 1941:
"AANZIENLIJKE SCHADE
ALMEN. 14 Juli. (A.N.P.) — De bliksem trof Zaterdagavond de korenmolen van den heer Golstein.
De Almensche brandweer kon tegen het vuur, dat op twee plaatsen in de molen woedde, weinig uitrichten. Toen de Zutphensche brandweer kwam, was er voor het behoud van de molen al niet veel meer te doen. Zij beperkte zich tot het nat houden van de belendende perceelen. Tenslotte kwam ook nog de Lochemsche brandweer, welke anderhalf uur na het begin van den brand het werk van de Zutphensche brandweer overnam. Hoewel ongeveer 450 meter slang moest worden uitgelegd, is men er toch in geslaagd om de' huizen om de molen te behouden. De molen was verzekerd voor 12.000 gulden en de inhoud van de molen voor 13.000 gulden."