Molen O, Schagerbrug

Schagerbrug, Noord-Holland

De Stolpen
De Zijpe
Zijpe C (2) 207 (weiland) De Polder O.T.

1820 verbrand / 1827 afgebroken ?
geschiedenis
In een in het polderarchief (ondergebracht in het streekarchief te Hoorn) onder no. 363 aanwezig kohier uit het jaar 1674, staat: Langs de Ruygewech in polder O woonde de watermolenaar Claas Claasz met zijn vrouw (geen kinderen) en in N/H de vrijgezel Cornelis Jansz en Louris Jacobsz Biesboer met vrouw en drie kinderen. De laatste had ook een aantal koeien (8 a 9) rondlopen op enig huurland. Ook beschikte hij over een paar morgen bouwland.

Quohier van alle de Familien of Huyshoudingen uit 1742 (polderarchief Zijpe No. 363):
Molenaar Pieter Ariensz, gehuwd en een kind.
Bron: "Molenaars in de Zijpe in 1674 en 1742", art. door J.T. Bremer in Zijper Historische Bladen 01-1984.

Mogelijk is deze molen omstreeks 1820 door brand verdwenen, daarna werd afdeling O door middel van een duiker met afdeling T verbonden.

Zie ook Zie ook Molen A, Tenbruggencatenummer 00321.

In 1827 kocht de Lisser korenmolenaar Jan Jacobus van Rhijn voor ƒ 1000 een oude achtkante watermolen in de Zijpe, en liet die als korenmolen herbouwen in Lisse.
Bron: "Kroniek van de Lisser Timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839", Bert Kölker, 2012.

Het is niet zeker of het deze molen betreft.