Molen Polder Sandelingen Ambacht, Hendrik-Ido-Ambacht

Hendrik-Ido-Ambacht, Zuid-Holland

Sandelingen Ambacht
Zwijndrechtse Waard
Sandelingen Ambacht A (2) 310 De Polder van Sandelingen Ambacht

Molen van de polder Sandelingen-Ambacht

De ambachtsheerlijkheid Rijsoord grensde in het oosten aan Sandelingenambacht. De oostzijde van de Rijsoordse Steeg, thans deel van de Rijksstraatweg, vormde de grens.
De molen van deze polder loosde zijn water op de Waalboezem, het water van de Waal werd vervolgens weer geloosd via uitwateringssluizen op de Oude Maas.
De molen stond daar waar het Schalksedijkje naar rechts draait en overgaat in de Rijsoordse Steeg. Kort na de herbedijking van 1332 is er dus gebruikt gemaakt van een windwatermolen om de polder droog te malen.
Bron: Hist.Vereniging, Zwijndrecht, Jaargang 4 nr 2, nov.1990

11-12-1869: Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad

Hendrlk-Ido-Ambacht, 8 December. Met genoegen hebben vele belangstellenden vernomen dat, er ernstig sprake is van het stichten van een stoomgemaal ten behoeve van den polder Sandelingen-Ambacht. Het is te hopen dat dit plan weldra tot uitvoering zal worden gebracht, en daardoor de landerijen van het overtollige water zullen worden ontlast. Het blijkt thans weder hoe groote behoefte er aan die ontlasting bestaat. Ook zegt men dat het voornemen bestaat een gemaal te stichten in gemeenschap met den polder Hendrik-Ido-Ambacht, daar ook die polder hieraan groote behoefte heeft. Wij hopen weldra te kunnen melden dat het besproken plan een begin van uitvoering zal hebben erlaagd.

1882: In 1880 brak het stoomtijdperk aan. De taak van de molen werd overgenomen.
Deze wipmolen stond aan de Waalweg op de plaats waar nu het huis van G. van Turenhout staat.
Dit stoomgemaal is in 1882 gebouwd ter vervanging van de eeuwenoude windbemaling.
Teeuw de Jong, geboren in 1879, is in 1900 machinist van het poldergemaal aan de Waalweg geworden.
In 1929 is ook het stoomgemaal aan de Waalweg verdwenen.

Deze molen was destijds gelegen aan het begin van de Achterambachtseweg en werd later vervangen door een stoomgemaal dat de taak van de vijf molens van weleer overnam.
Er stonden vijf van deze molens aan de Waalzijde, die alle tussen 1879 en 1886 gesloopt zijn.

Nu staat aan de Waalweg, waar eertijds het stoomgemaal stond, het huis van R. Liebeek, waar voorheen J. Legerstee woonde. Maar voor 1882 stond aan de Waalweg een wipwatermolen, waarop Kees de Jong, molenaar, het waterpeil regelde van de polder Rijsoord en Strevelshoek.

afb.3:
Tekening op koekjesblikken in Chicago USA. De blikken worden daar verkocht als herinnering aan Johannes van der Poel (1857-1911), schilder afkomstig van de fam. Van der Poel, Rijsoord. Hij woonde daar op De Burghoeve, maar verhuisde naar Chicago.