Molen van Van der Meer (2e), Oldeholtpade/ Aldeholtpea (Hooltpae)

Oldeholtpade/ Aldeholtpea (Hooltpae), Fryslân

Er was een sluitsteen boven de poort aanwezig met daarop

hetgeen duidt op Aaltje Everts Akkerman (vrouw van Ytske Sents van der Meer).
Houten roeden

1915 verbrand 2000 restant gesloopt
geschiedenis
Deze molen werd iets meer ten noorden van het dorp gebouwd ter vervanging van in 1770 elders in het dorp gebouwde standerdmolen. De molen werd in 1874/1878 gebouwd in opdracht van de familie Van der Meer.

Het nieuws van den dag, 17-08-1915
Te Oldeholtpa werd Zondagmiddag de korenmolen van den heer S.v. d. Meer door den bliksem getroffen. Hij stond onmiddellijk in brand. Aan blusschen viel niet te denken; alleen de muren zijn blijven staan. Een groote hoeveelheid graan — voor ƒ3000 verzekerd — ging verloren. Ook de molen was verzekerd tegen brandschade,

(De molen is ten gevolge van blikseminslag op 15 augustus 1915 verbrand.)

In 2000 vroegen eigenaars van de vervallen molenromp een sloopvergunning aan om ter plekke een nieuw huis te kunnen bouwen. Plaatselijk Belang van Oldeholtpade poogde de romp en het karakteristieke molenaarswoninkje te redden, in het laatste zou dan een museum gemaakt kunnen worden.
Bron: De Utskoat nr. 98, juni 2000

Op de plaats van de voormalige schuur liggen twee in beton ingegoten blauwe maalstenen. Na de brand in 1915 werd het stenen onderachtkant met gebruikmaking van de houten roeden als legeringsbalken, van een afdekking voorzien.
Bron: De Utskoat nr. 100, dec. 2000.

NB De aangegeven locatie is een schatting, gebaseerd op het adres.

Volgens De Utskoat nr. 93, maart 1999, huurden J.IJ. van der Meer (erven) en IJ.J. van der Meer van 1888 tot 1915 zeilen bij zeilmakerij Wouda in Meppel. 63 voet, later 66 voet. Op 1 augustus 1915 zou de molen zijn verbrand.