Molen van Toet, Wapserveen

Wapserveen, Drenthe
v

korte karakteristiek

naam
Molen van Toet
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02757
oude dbnr.
V108
Meest recente aanpassing
| Algehele revisie gegevens
media-bestand
Molen 02757 Molen van Toet (Wapserveen)
uitsnede ansichtkaart

locatie

plaats
Wapserveen
plaatsaanduiding
Midden 73
gemeente
Westerveld, Drenthe
geo positie
X: 210940, Y: 537760
N: 52.82418, O: 6.21712

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
inrichting

n.v.t.

versieringen

Gedenksteen met daarop de tekst:


De eerste steen
gelegd door
JAN TOET
20 april 1903

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
1943 onttakeld na stormschade 1950 gedeeltelijk afgebroken
eigendomshistorie

Jan Toet sinds 1897 molenaar tot 1920 molenaar. 

Van 1920 tot 1948 is Klaas Tuin

geschiedenis

Na afbraak van de molen aan het Midden 124, waar Jan Toet sinds 1897 molenaar was bouwde hij op deze plek zelf een molen en blijft tot 1920 molenaar. Dan wordt de molen verkocht aan de coöperatieve landbouwbank in Steenwijkerwold.

Van 1920 tot 1948 is Klaas Tuin filiaalhouder en molenaar. De molen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nog dienst gedaan.
tekst ontleend aan R. Huiskes, bron Ons Spiker 1997 jnjv 

 

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1910 tot 1945. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 73 voet. En zeilen voor een molen met een vlucht van 74 voet.
Deze verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten.
Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken.
Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Nieuwe toekomst gloort voor ontwiekte molen
In 1943 zou een storm de molen van Wapserveen ontwieken. De wieken keerden nooit weer terug, maar toch gloort 64 jaar na dato een nieuwe toekomst voor de vroegere korenmolen. De molenromp wordt een woning. Wapserveen vaart er wel bij.

De molen van Wapserveen functioneert al niet meer sinds 1943, het jaar waarin een storm korte metten maakte met de wieken die die dag in de verkeerde stand stonden. Sinds zijn ontwieking heeft de molenromp vaak dienst gedaan als bedrijfsruimte, maar dat gaat veranderen.
Het architectenbureau B+O (nu gehuisvest aan de Gasgracht in Meppel) heeft een inventief plan gemaakt voor de verbouwing van de molen aan het Midden 73 tot een woning. De loodsen naast de molen worden geruimd om plaats te maken voor drie woningen. De ernaast gelegen woning aan het Midden 75 blijft intact. Bemog Projectontwikkelingen gaat ermee aan de slag.

Tot grote vreugde van Jantje Eleveld, die vlakbij de molen woont en nu nog eigenaresse is van de molen en bedrijfsgebouwen. Het was haar opa Jan Toet die in 1903 de eerste steen legde van de stellingmolen.

Feitelijk ging het om herbouw van een molen die eerder op een andere plek in Wapserveen stond, zo ongeveer waar nu multifunctioneel centrum "De Wiekslag"(!) staat. Daar was Jan Toet ook al molenaar, een functie die hij tot 1920 zou uitoefenen. In dat jaar werd de molen verkocht aan de coöperatieve landbouwbank in Steenwijkerwold.

De dorpsgemeenschap Wapserveen en de gemeente Westerveld juichen de bouwplannen toe. "Het is een mooi stukje dorpsontwikkeling", zegt wethouder Erik van Schelven. "Dit zijn nu van die leuke bouwplannen waarmee je een stukje dorp herstelt." En vier nieuwe woningen in Wapserveen zijn altijd welkom.

Bemog Projectontwikkeling wil de molenromp en loodsen aankopen, maar voordat de aankoop plaats vind moet de bodemvervuiling worden aangepakt. Een kostenpost van 100.000 euro, waarvan de projectontwikkelaar de helft voor zijn rekening neemt. De andere helft wordt gedeelt door de provincie, de eigenaresse en de gemeente. De raad stemde er al mee in.

Eerder maakte de gemeente al planologisch de weg vrij voor verbouw.
jnjv: Bron Dagblad van het Noorden, 2 sept. 2008

nog waarneembaar