Molen van Wijster, Wijster

Wijster, Drenthe

Wijster
Midden-Drenthe, Drenthe
Beilen I (4) 336 Albert Hoekman, landb., en Cons.

afgebrand
geschiedenis

Na de "Estimatie van meulen int geheele land" uit 1645 zijn er een aantal molens verdwenen, maar ook bijgekomen.
Volgens de nieuwe lijst uit 1805 werd er in 1664 te Wijster een standerdmolen gebouwd.
1858: Deze molen brandde in 1858 af door blikseminslag en werd vervangen door een stenen molen.

In 1664 verleende de drost van Drenthe het windrecht aan de kapitaalkrachtige familie Assinge, waardoor zij een windmolen konden laten bouwen in Wijster.
In de tweede helft van de 18e eeuw was de molen in 'mandelig' bezit van Jan Berends Mulder (3/4) en Otto Woltinge (1/4), hetgeen nogal eens tot conflicten leidde.
Otto's zoon Albert Woltinge volgde zijn vader op, nam de familienaam Mulder aan, en bleef tot zijn overlijden in 1873 de molenaar.

20-09-1808: Koninklijke courant
De ondergeteekende Advokaat - Fiskaal des Koning, voor de middelen te lande, in het departement Drenthe, notificeert:
Dat, op den 16den December 1807, door den Chercher Jan Joosten, niet verre van den
koren - molen te Wiester, is aangehouden , een zak met 68 pond rogge, gemerkt 1H , welke door den onbekenden drager, terwijl hij zich met de vlucht salveerde , is weggeworpen.

In 1837 was de molen eigendom van Jan Mulders c.s., in 1838 van Jan Otten c.s.
Op 1 augustus 1857 nam Adrianus Hartsuiker de molen over voor ƒ 3606.
Nog geen jaar later brandde de gedeeltelijk verzekerde molen af door blikseminslag en werd vervangen door een stenen molen.
Bron: Tijdschrift Historische Vereniging Gemeente Beilen, 2011 nummer 3 pag. 22.

26-08-1853: Algemeen Handelsblad,

Ook heden ontvangen wij nog eenige bijzonderheden nopens het onweder, dat in den morgen van den 23sten over sommige streken van ons land is losgebarsten Te Wijster, gemeente Beilen, is de molen zwaar beschadigd.

13-07-1858: De Sheboygan Nieuwsbode

Te Wijster onder de gemeente Beilen is de bliksem in een molen geslagen en heeft dezen totaal verbrand.

16-06-1858: Nieuw Amsterdamsch handels- en effectenblad

COEVORDEN, 13 Junij. Tijdens het alhier en in de omstreken geheerscht hebbende onweder op Vrijdag jl., is de bliksem geslagen in een huis aan het Oranje-kanaal bij Odoorn, waardoor huis, inboedel benevens 16 schapen eene prooi der vlammen zijn geworden, terwijl tusschen Hoogeveen en Beilen een molen door diezelfde oorzaak totaal is afgebrand.