Molen van Kuiper, Hooghalen

Hooghalen, Drenthe

Hooghalen
0,7km ten N.W. van het station, aan de westkant van het dorp,tussen Hoog- en Laaghalen
Midden-Drenthe, Drenthe
Boerweg (die liep over de Scheid)

geschiedenis

De molen van Hooghalen heeft gestaan aan de westkant van het huidige dorp, aan de toenmalige Boerweg, die liep over de Scheid, dat is dus ongeveer een gebied tussen Hoog- en Laaghalen. Wanneer de molen gebouwd is is nog onbekend.

Rond 1900 was Jacob Kuiper de molenaar; toen de molen werd gesloopt waren de gebroeders Betting eigenaar. Materiaal van de afgebroken molen is verwerkt in een schuur die in dezelfde buurt heeft gestaan. Deze schuur is rond 1979 gesloopt. Behalve een tweetal schilderijtjes waarop de molen van Hooghalen is afgebeeld is er o.a. ook werk waarop de molen van Beilen te zien is.

Bron: H. Plenter, stellingnieuws nr. 6 juni 1982.
jnjv

Over een Franse schilder en een molen in Hooghalen

Ook in Hooghalen heeft, zoals in zoveel Drentsche dorpen, jaren geleden een molen gestaan. Een achtkante beltmolen met inrit, ongeveer 700 meter van het toenmalig station, gesloopt in de winter van 1914/1915.

Er waren geen foto's van deze molen meer te vinden, wel bleken er schilderijen te bestaan waarop de oude molen werd afgebeeld. De schilder daarvan is Alphonse Stengelin, een Fransman van Zwiterse afkomst. geboren in Lyon in 1852, gestorven in Genéve in 1938.
Hij heeft jarenlang in Nederland gewoont (voornamelijk in Katwijk), had veel contact met schilders als Mesdag en J. Israëls. Hij maakte er talloze schilderijen, en ook de molen in dit dorp.

jnjv

Op de TMK's van 1898 en 1916 staat de molen niet aangegeven. De locatie is geschat op basis van de beschrijving van Ten Bruggencate, en zijn Kuyper-kaart waarop de molen is bijgetekend.