Molen van K. Schut / Molen van der Velde / Molen van Mulder, Nieuw-Dordrecht

Nieuw-Dordrecht, Drenthe

Ansichtkaart, serie 31 nr 5, Foto W.O. Bakker, 1951, coll. DVM

Nieuw-Dordrecht
Klazienaveenseweg, N van dorpsmidden, Emmerweg oz.
Emmen, Drenthe

romp
achtkante bovenkruier, stenen veldmuren, rietgedekt achtkant De achtkante bovenbouw was weinig getailleerd, de achtkantstijlen waren voorzien van zeer kleine uitbrekers.
kap met dakleer gedekt

De inrichting bestond uit twee koppel stenen met als hulpkracht een 20 pk ruwoliemotor.

Op een gedenksteen was te lezen:
"De eerste steen gelegd
door Jacob Bloemberg en Hendrikje Vrijs
23 Mei 1884."

1954 - 1956 gesloopt

van 1949 tot 1950 was dhr. Meijer de eigenaar,

van 1951 tot 1953 diens zwager Roelof te Velde.

geschiedenis

1884:  Jacob Bloemberg bouwde aan de Klazienaveensestraat naar Barger Oosterveld een molen die twee maalstenen bezat. De grond (24 are en 50 centiare) was voor ƒ 245 aangekocht van de Drentsche Veen- en Middenkanaal Maatschappij. De molen stond ten NW van het dorpsmidden aan de Emmerweg Oostzijde.

In 1896 nam L. Bos de molen over.

20-12-1898: Prov. Drentsche en Asser Courant
"Dinsdag 27 December a.s., des midd. om 12 uur, bij WIELENS te Emmen, zullen, ten verzoeke van den Heer Jb. Bruining c.s., in ééne zitting en alzoo bij inzet en palmslag, publiek worden geveild:
Een druk beklante Korenmolen met omgelegen Grond, te Nieuw-Dordrecht, gem. Emmen, Notaris Oosting."

23-04-1902: De Molenaar
Gevraagd, door omstandigheden met 1 Mei een bekwaam of aankomend Molenaarskencht, ongehuwd, door L. Bos, molenaar, N.-Dordrecht, Gem. Emmen -- Drenthe."

Op 22 februari 1903 woei een groot deel van het molenaarshuis af.

16-12-1903: Prov. Drentsche en Asser Courant
"Wind-Korenmolen Nieuwe-Dordrecht
Notaris Oosting zal op Maandagen 28 dec. en 11 jan. e.k., telkens voorm. 11 uur in het logement van Oldenhuizing te Nw-Dordrecht, bij inzet en palmslag, publiek veilen:
Een zeer beklanten Wind-Korenmolen met twee paar Maalsteenen en drukken handel, benevens daarbij staande Woning en ruim 1 Hectare Bouwland, te Nieuw-Dordrecht, gemeente Emmen.
Ten verzoeken van en toebehoorende aan L. Bos
Inmiddels uit de hand te koop."

30-12-1903: Prov. Drentsche en Asser Courant
"Wind-Korenmolen
Notaris Oosting zal op Maandag 11 Januari e.k., voorm. elf uur, in het Logement van Oldehuizing te Nieuw-Dordrecht, bij palmslag verkoopen:
Wind-Korenmolen met twee paart Maalsteenen en IJzeren As, voorzien van een Bliksemafleider en waarvan is verbonden een drukken handel, ingezet op slechts ƒ 1350,-- benevens de daarbij staande Woning met bijgelegen Bouwland, gr. ruim 1 HA ingezet op ƒ 620,- een en ander staande en gelegen te Nw-Dordrecht, gem. Emmen.
Ten verzoeke van en toebehoorende aan L. Bos."

1904: Klaas Schut uit Ruinen werd de eigenaar. Schut trok ook een knecht aan: Martinus Mulder (bijnaam Mulder Tiensie). Deze nam de molen in 1939 over. Mulder liet in de 1930-er jaren het motorhuis bouwen waarin een dieselmotor kwam te staan die de malerij ging aandrijven. In 1939 bracht molenmaker Th. Bremer uit Adorp een roede aan die afkomstig was uit Woldendorp (Groningen).

1948: De molen was al in verval

1951: De roeden en staartwerk verkeerden in slechte staat.
1954: In september 1954 volgde sloop en daarmee verdween de laatste van de drie molens die Nieuw-Dordrecht hebben gesierd. Door de opkomst van grote veevoederfabrieken werd er gaandeweg steeds minder gemalen, de molen raakte in verval in werd in 1954 gesloopt

trivia

Volgens de boekhouding van zeilmakerij Wouda te Meppel werden er voor deze molen zeilen gehuurd van de periode 1895 tot 1943. Er werden zeilen gehuurd voor een molen met een vlucht van 72 voet. En zeilen voor een molen met een vlucht van 74 voet.
Deze verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten. Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken.
Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)

Er zijn geen zeilen gehuurd van 1900 tot 1901.

De locatie is gebaseerd op de top. kaart van 1906 en 1936.