Molen Rossumermolen, Rossum

Rossum, Overijssel

aan de Everlostraat op de grens met Volthe en Rossum
Dinkelland, Overijssel
Twente

1932 onttakeld 1936 afgebroken
geschiedenis
*Deze molen is in 1888 gebouwd door de familie Sanderink ter vervanging van de standerdmolen, zie database 5855, die ook van de familie Sanderink was.

De eerste molenaar was Hermannus Blokhuis +1899, hij was getrouwd met de molenaarsweduwe Joanna Beukers, geboren Bertelink, haar man had tot zijn dood de molen bemalen. Haar zoon Johannes Antonius Beukers was molenaar op de Beukersmolen in Oldenzaal. Bij de molen behoorde nog een stuk land en een bakkerij.

In de Molenaar van 19 januari 1927 vraagt de toenmalige eigenaar G.J. Sanderink een ijzeren binnenroe te koop, die een lengte moet hebben van 24,5m en in de as 36x33cm zwaar moet zijn. Het ging dus om een forse molen.
De molen heeft echter tot de onttakeling altijd houten (borst)roeden gehad en een houten as.

Hermannus Blokhuis, werd later weduwnaar van Joanna Bertelink en is hertrouwd met Geertruida Roesthuis. Hij had ook al jaren op de oude molen gemalen.

Vervolgens hun zoon Hermannus Johannes Blokhuis +1915 gehuwd met Johanna Susanna Hartman.
Hermannus Johannes Blokhuis kwam vroeg te overlijden, waarna zijn inwonende broer Antonius Blokhuis molenaar werd
De drie zonen van Hermannus Johannes (Johan, Herman en Teun) werkten allen mee in de maalderij annex bakkerij.
Johan geb.1906 was de bakker tot 1963 (vader van Mariët Blokhuis) , Herman de molenaar en Teun deed de boekhouding

De molen was vanaf ca 1928 niet meer in gebruik, omdat deze was vervangen door een motormaalderij.
In 1930 waren er al plannen om de molen af te breken. In 1932 werd de molen onttakeld, waarna in 1936 de molen is afgebroken om zo op deze plek de maalderij uit te breiden. Deze maalderij heeft nog tot 1963 bestaan.

Informatie van Mariët Blokhuis, 9 juli 2009
zie artikel in Molenwereld 2003 juli/oktober
samengevat door E. Esselink

De molen stond op de grens van Rossum en Volthe, op de kruising Everlostraat-Molenweg
De stenen molen werd iets oostelijker gebouwd in Volthe.

toelichting op de foto's:
1. - een foto van de molen ca 1910
2. - een foto van de ontmantelde molen ca 1930 met daarop de laatste molenaar Antonius Blokhuis samen met zijn schoonzus Johanna Susanna Hartman weduwe van Hermannus Johannes Blokhuis
3. - een foto van de bijbehorende bakkerij, deze is ondertussen afgebroken