Molen aan het Haantje / Molen van Roelof Altena, Lutten

Lutten, Overijssel

opslag

restant
>
gedeeltelijk gesloopt
geschiedenis

De voorganger van deze molen werd in 1897 gebouwd te Lutten, buurtschap 't Haantje en is in 1901 verbrand .(olieslag/korenmolen aan de Lutter Kerkdijk (dbnr. 2635)
Nadat zijn in 1901 door brand was verwoest, liet molenaar Lambert Jan Altena (1857-1921) eveneens aan de Kerkdijk, maar nu ten noorden van de Dedemsvaart, een nieuwe korenmolen bouwen.
Lambert Jan werd opgevolgd door zijn zoon Roelof als molenaar aan het Haantje.
De tweelingbroer van Roelof Altena, Hendrik, werd molenaar op De Welkom, eveneens te Lutten.

- G.H. Varwijk en J.R. Seinen, Stap voor stap langs de Dedemsvaart.
- J. H. Kleine Staarmann, Historie van Lutten en Slagharen.
Hans Lägers, 3 januari 2009.

Het Salland’s Volksblad van 4 maart 1949 meldde:
Ook in ons dorp (Lutten) zijn ten gevolge van de storm die hier dinsdagmorgen woedde verschillende vernielingen aangebracht. De molen van den heer R. Altena was niet bestand tegen de storm en verspeelde de wieken, waarbij het dak van de paardenstal werd vernield, maar het paard kwam er goed af. [bron: Sticht historische Projecten Hardenberg]

De Vechtstreek van 3 oktober 1953 schreef:
Lutten. De oude molen bij ’t Haantje, toebehorend aan de heer R. Altena, wordt gedeeltelijk gesloopt om nadien het staan blijvend gedeelte met een plat dak af te dekken. De molen, die zeker meer dan vijftig jaar oud is, had reeds lang zijn wieken verloren. De laatste wiek viel enige jaren geleden ten prooi aan een storm. Vroeger was de molen de glorie van ons dorp. Als er wind was, trokken de landbouwers met paard en wagen of met de kruiwagen naar de molen om het koren te laten malen. Later kwamen er andere maalgelegenheden waarbij de motor de wind verving en al spoedig kwamen de mooie molens, die een sieraad waren voor het landschap, in verval. Ook de heer Altena moest met de tijd mee en bracht in de molen een motor aan, zodat aan het overige deel vanzelfsprekend niet meer de aandacht werd geschonken, die het verdiende. De molen raakte in verval, zodat reeds zeven jaar geleden een verzoek werd ingediend om de bovenste romp te mogen verwijderen. Nadat door verschillende instanties hun goedkeuring was gegeven, kon deze week een begin worden gemaakt met de afbraak. Voorts is nog bekend dat vroeger een molen heeft gestaan aan de zuidzijde van het kanaal, die toen ook oliezaad verwerkte tot olie en lijnkoeken. Deze molen werd door brand geheel verwoest en nadien weer opgebouwd aan de noordzijde van het kanaal, waar zij thans nog staat. De molen werd toen beheerd door de heer L.J. Altena, de vader van de huidige beheerder.
[bron: Sticht historische Projecten Hardenberg]
Informatie van Hans Lägers, 20 maart 2023

Bedrijfsruimte/opslag.

Tekst bij de onderste ansichtkaart:
De molen ´t Haantje met rechts de coöperatieve winkel en bakkerij `Onder Ons´; op de voorgrond is de Dedemsvaart zichtbaar