Molen Meerbekkermolen, Hezingen

Hezingen, Overijssel
v

korte karakteristiek

naam
Meerbekkermolen
modeltype
Watermolen
functie
oliemolen, korenmolen, papiermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
beek
Mosbeek
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02690 a
oude dbnr.
V12550
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 02690 a Meerbekkermolen (Hezingen)
Ansichtkaart ca 1928, coll. Harmsen,

locatie

plaats
Hezingen
plaatsaanduiding
1 km Z van Hezinge [?]
beek
Mosbeek
gemeente
Tubbergen, Overijssel
plaats(en) voorheen
Meerbekke
streek
Twente
kadastrale aanduiding 1811-1832
Tubbergen D (4) 452 Bernardus Cramer, koopman
geo positie
X: 257664, Y: 494957
N: 52.43277, O: 6.89687

constructie

modeltype
Watermolen
krachtbron
water
kenmerken
functie
gangwerk
wateras
rad
rad diameter
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
De molen(s) worden voor het eerste vermeld in 1548 bij een geschil over de markegrenzen. Volgens de ligger van de Hof te Ootmarsum van 1554 waren er 'eyn koren molle en eyn olyg molle'.

In 1723 werden het erve Meerbekke en het erve Lippert voor ƒ 5150 gekocht door baron heer van Heiden van het Huis te Ootmarsum, om verlost te zijn van de plagerijen van de boeren die zijn papiermolen, tussen beide erven liggende, 'van het nodige water soeken te frustreren'.
In 1811 nam burgemeester B. Cramer het landgoed Springendal inclusief beide erven en korenmolens over. In 1848 had het bovenslagrad een diameter van 2,90 el [= meter].

Waarschijnlijk rond 1870 werd de Meerbekkermolen voorzien van een of meer hamerbakken, om zodoende de nieuwe rondzeefmachine anno 1867 in de Benedenste papiermolen op het Springendal van papierstof te helpen voorzien.

De molen, laatst bewoond geweest door Zwier Nitereau, werd in 1884 voor afbraak verkocht. Het waterrad, de as en al wat verder tot de papiermakerij behoorde werd niet meeverkocht. Hoogste bieder was A.H. Cramer te Edam.
In 1927 was de molenkolk nog aanwezig.

Bron: Molens, Mulders, Meesters, H. Hagens, 1978, blz. 478-479.

-----

Arnhemsche courant, 14 feb 1846

Ootmarsum, 10 febr. In den avond van den 2den dezer is, in de nabijheid dezer stad, ter hoogte van den papiermolen, bewoond door J. ten Oever, in de nabuurschap Hezingen, gemeente Tubbergen, een persoon, welke voorzien was van een half anker jenever, waarschijnlijk om te smokkelen, door den commies bij 's rijks belastingen, Froenroth, nadat deze eerst getracht had hem tot staan te brengen, door middel van een schot op onderscheidene deelen des lichaams getroffen, ten gevolge daarvan hij bedlegerig is; doch bestaat er evenwel geen direct gevaar.








aanvullingen

trivia
Deze ansichtkaart, gemaakt in de tijd dat de Meerbekke nog werd bewoond door mijn grootouders en verdere familie. De molen heeft gestaan aan de voorkant van de boerderij op de gemeentegrens van de toenmalige gemeenten Denekamp en Tubbergen. (Tegenwoordig de gemeenten Dinkelland en Tubbergen.)

De molen werd gevoed door water van de Mosbeek en dan wel de Mosbeek die naar het Oosten naar de Dinkel stroomt.
Om verwarring te voorkomen met de "andere" Mosbeek (die de molens van Bels en Frans voedt) wordt de naar het oosten srtromende beek tegenwoordig de Springendalse Beek genoemd.


Informatie van J.W.A. Harmsen, 2 januari 2018