Molen Achterste Molen van Huis Ootmarsum / Johannesmolen, Ootmarsum

Ootmarsum, Overijssel

Twente
Ootmarsum A (3) 972 Jan Palthe, predikant, en mede-eigenaar

Zie de Voorste Molen (Tenbruggencatenummer 02686 d).

1413 eerst genoemd

Jacob van Deventer tekent op zijn kaart uit ca. 1560 van Ootmarsum deze watermolen, de Voorste watermolen en de stadswindmolen (voorganger, dbnr. 12633). De watermolens worden aangeduid met het spaanse 'mola'.

Arnhemsche courant, 29 april 1830
Men is voornemens, den dag nader te bepalen te Ootmarssum, in de Provincie Overijssel, openlijk om de meestbiedende te doen verkoopen :
twee K O O R N - W A TERMO L E N S, met het M U L D E R S H U 1 S waarbij een besloten TUIN of GAARDEN, een stuk ZAAILAND, daarachter, a!s ook een STARRENBOSCH, beplant met zeer in wasdom toenemende EIKENBOOMEN, Voorts drie groote vischrijke VYVERS met eene ALLEE LINDEN BOOMEN beplant, gaande naar de achterste Molen, digt aan de Stad Ootmarssum; hebbende te voren behoord onder den Huize Ootmarssum, benevens een groot V I S C H N E T en eene SCHUIT.
Zijnde inmiddels voornoemde perceelen ook UIT DE HAND E KOOP, kunnende den Koper desverkiezende, twee derde gedeeltens der koopsom voor den tijd van zes achtereenvolgende jaren tegens den interest van 4 pCt. daarop gevestigd, behouden. lemand daartoe genegen zijnde, kan zich bij een der Eigenaren Doms J. PALTHE, te Oldenzaal, en A. GOOSZEN Vrederegter te Ootmartsum vervoegen