Molen Oosterbroek / De Luttermöl, De Lutte

De Lutte, Overijssel

Twente
Losser G (5) 345 Erven Lambert Jan Nieuwenhuis

open voet

De molen was eigendom van de Wed. Oosterbroek.

Een stenderkast (ook wel standerdmolen of stendermolen) genoemd "De Luttermöl". Deze werd waarschijnlijk in 1756 gebouwd. In 1927 werd een nieuwe spil as aangebracht. In 1941 werden de wieken door een storm weggeslagen. Vervolgens werd de molen verkocht aan een molenaar in Gildehaus (Duitsland). Daar heeft deze tot 1952 nog dienst gedaan. Het overige hout ging naar Ledeboer.
Informatie van Jack Scholtens.

In 1832 bij de verdeling van de markegronden is de molen volgens de OAT (Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel) eigendom van de erven Lambert Jan Nieuwenhuis het ligt in sectie G345 Beerninkshoek in het Luttermolenveld. (Info: OAT HCO Overijssel).

Dus de erven Nieuwenhuis waren eigenaar van de Lutter Molen voordat de familie Oosterbroek eigenaar werd.

Op deze molen was oa Jan Zeyger (Seiger) molenaar, de molen bleef in handen van dit molenaarsgeslacht tot in 1888 de laatste molenaar Jan Hendrik Seijger op jonge leeftijd stierf aan tbc.

In 1891 werd Jan Hendrik Oosterhoek eigenaar van de Lutter Möl. Oosterbroek was voordien molenaarsknecht bij de molen van Schellings te Beuningen.

In 1939 is de molen, toentertijd de laatste van zijn soort in Twente, aan de vernietiging prijsgegeven en in 1941 worden de wieken door een storm weggeslagen.

Informatie oa van Ronnie Seiger, 13 november en 7 oktober 2007>

In 1938 was de molenkap zo ver verweerd, dat hij de wieken niet meer kon dragen. Ze werden afgebroken en naar het Duitse Gildehaus verkocht. De molen raakte steeds verder in verval. De februaristorm van 1953 gaf het laatste zetje gegeven en in de herfst van 1955 is de molen omgetrokken; het nog bruikbare hout werd verkocht.

Bron: Regiocanons.nl, 1 september 2015

trivia
Het was een typisch Oost-Nederlandse standerdmolen, een driezolder, met de 'bomen' van de trap hoog doorlopend tot de hoekstijlen tot even onder de kap van de 'kast'. Er waren weinig weegbanden.De molen had een houten as.
De teerlingen waren van Bentheimer zandsteen.
De roeden gingen naar het Duitse Gildehaus.

Foto 3: De kast vertoont een vorm van bekleding, zoals zinken schaliën, maar deze lijken meer op stukken dakleer. De beplanking is er duidelijk doorheen te zien. Ingezonden door R. Duk, 31 aug. 2015

Foto 4: De foto staat in "Gids voor Oldenzaal en De Lutte" geschreven door A.G. de Bruyn (arts) en I.J..M. Nieuwenhuis (apotheker) die verscheen in 1927.
Informatie van R. Duk, 31 augustus 2015