Molen van Varik, Varik

Varik, Gelderland

West Betuwe, Gelderland
Betuwe
Varik en Heesselt B (1) 89 Antonie Verweij, molenaar

opvolger
geschiedenis
Het huis te Varik lag aan de Waalbandijk. Uit het begin van de 13e eeuw is een beschrijving van Huis te Varik bekend als "huys ende slot tot Vauderich, met hofstat ende bongert binnen sijnen cingel daerto behorende, ende den wind ende windmeulen to Vauderich".

In de 17e eeuw werd het "Het Slot Molenhuyse" genoemd. Rond 1750 raakte het in verval. De molenwerf met de molen aan de Waalbandijk behoorde tot 1704 aan het Huis te Varik. In de nacht van 16 op 17 juli 1865 brandde de houten wipmolen af.

In 1867 werd de huidige molen verder landinwaarts gebouwd. Niet op dezelfde plek, dat werd niet toegestaan omdat de karrenpaarden van de zwaaiende wieken zouden kunnen schrikken.

trivia
Blijkens een artikel van Marinus Smit in het tijdschrift MEDEDELINGEN van de historische Kring West-Betuwe had Varik al in de dertiende eeuw een windmolen. Op de Tiendkaart van 1714 staat een windmolen aangegeven op de plaats waar tot 1865 een molen stond.
Nico Jurgens, 17 juni 2007.