Molen Booyink / Molen Booijink, Luttenberg

Luttenberg, Overijssel

Raalte, Overijssel

1937 onttakeld 1957 verbrand
Eigenaar was H.C. Booyink.
De molen werd gesloopt in 1935

In 1837 werd door Gerrit Norp, molenaar van beroep, een verzoek ingediend om een molen te mogen bouwen in de gemeente Raalte, maar dat werd door het bestuur afgewezen. Gerrit liet het er niet bij zitten, en schreef een brief naar koning Willem I. Ook hiermee had hij geen succes.
In 1847 werd opnieuw een verzoek ingediend, nu door A. Kortehorst, maar ook dat werd afgewezen.
Toch bouwde molenmaker Feijen een jaar later de molen.

Achtereenvolgens waren molenaars: A. Kortenhorst en zijn zoon Herman, Johannes Leonardus Langen.
Molenaar J.L. Langen was in 1842 te Den Haag geboren. Na het overlijden van Langen in 1884 trouwde weduwe Johanna Antonia Rientjes in 1886 met de knecht Hendrikus Weusthof. Zij hielden het bedrijf tot 1888 draaiende, en verhuurden het toen aan A.E. IJsseldijk (of IJsselhof). Deze was eerst knecht bij J.L. Langen, later bij H. Weusthof.

In 1900 kocht de familie Booyink de molen voor ƒ 9000. De akte werd op op 1 augustus 1900 vastgelegd door notaris Tijhof in de gemeente Raalte. In deze akte werd de verkoop vastgelegd van de molen, de boerderij, een bakkerij en nog eens 6 hectare grond.

De wieken werden in 1937, toen de molenaar was overleden aan TBC, verkocht aan een Zwolse molenaar. De oudste zoon maakte er toen een moderne maalderij van.

De molen brandde op 3 juni 1957 tot de grond toe af als gevolg van een blikseminslag.
Overijsselse en Zwolsche Courant, 5 juni 1957:
"Bliksem vernielde oude molen (Van onze correspondent)
Raalte, 4 juni. -- Tijdens een kort maar hevig onweer sloeg gisteravond de bliksem in de tot woning verbouwde oude molen van Booyink te Luttenberg (gemeente Raalte), bewoond door de familie G.H.M. De brandweer van Luttenberg en die uit Raalte waren spoedig ter plaatse en voerden een kort doch hevige strijd tegen de vlammen, maar zonder resultaat. De oude molen brandde geheel uit en de hele inboedel werd ook een prooi van de vlammen."

De locatie is gebaseerd op de top. kaart van 1935.

Op foto 3 staan: links knecht IJsseldijk, rechts een boer, in het midden dhr. Booyink met dochter Dina, dochter Maria en de oudste zoon Jan. Op de achtergrond staat de Roggemolen en de boerderij staat er nu nog en is in het bezit van J. Oosterlaar en heeft er een antiek-restauratie bedrijf van gemaakt. Tegenover dit huis staat nu in plaats van de molen een supermoderne maalderij van de familie Booyink. Nog steeds in bedrijf.

Foto 5 staat in "De Eelerberg", door J.N. (Jim) van Laar, 1993, als zijnde de Schuilenburger Molen. Die was echter breder en had geen steunberen in de stenen onderbouw. Het is niet zeker of dit de molen in Luttenberg is.

Mijn ouders woonden in de tot woonhuis verbouwde molen toen de bliksem insloeg en de molen afbrandde. Op de plaats waar de molen heeft gestaan, staat een bordje.
Wim Mollink, 28 april 2015.