Molen van Tijhaar / Molen van Jansen, Lemelerveld

Lemelerveld, Overijssel

Molen 02627 b Molen van Tijhaar / Molen van Jansen (Lemelerveld)

Lemelerveld
Thans Nijverheidstraat
Dalfsen, Overijssel

geschiedenis
Gerrit Jan Lantink molenaar te Dalfsen, kocht op 11 april 1864 ruim 4 hectare grond bij het Almelose kanaal en bouwde daar een windkorenmolen op het punt van samenkomst der kanalen (Lemelerveld).

In 1873 verkocht hij de molen met opstallen en grond voor ƒ 3000 aan Johannes Bernardes Kleine Staarman. In 1876 verthuurde deze de molen aan J. v.d. Slecht. In dat jaar werd de molen in Café de ,,Koppelpaarden" te Ommen in het openbaar verkocht en werd Johan Herman Otte voor ƒ 3600 eigenaar van de molen met bijbehorende grond en woning.
Toen Johannes Theodorus Willemsen, bakker te Lenthe bij Dalfsen, in 1881 de molen overnam betaalde hij ƒ 6900.

De volgende eigenaren van de molen waren achtereenvolgens:
1891 Martinus Smit
1896 Gerardus Tijhaar, molenaar te Lenthe bij Dalfsen.

In 1907 werd de molen gekocht door molenaar Johannes Hendrikes Jansen en zijn vrouw Maria Nijboer, komende van Mook waar hij op de Plasmolen gewerkt heeft. Na 60 jaar trouwe dienst werd de môlle van Jansen in 1925 ontmanteld nadat achter het muldershuis een moderne maalderij werd opgericht.

- gedeeltelijk: Paulineke Jansen.
- gedeeltelijk Website Lemelerveld.