Molen De Vriendschap, Deventer

Deventer, Overijssel

Deventer
Lagestraat
Deventer A (2) 225 Berend-Jan Kronenberg, advocaat, en mede-eigenaar

1869 verstoomd 1870 verbrand
geschiedenis

Rond 1805 werden aan de IJssel bij Deventer drie nieuwe zaagmolens opgericht door het Zaanse molenmakersbedrijf van Cornelis Stoffel Pzn., mogelijk voor rekening van de heer G. Jacobson uit Deventer. Wat er tijdens de stadsbrand van 1811 met de molens gebeurde is onbekend.

Eén "Zaagmölle" bleef in ieder geval (in vervallen staat) behouden, en werd in 1844 door de weduwe Beekman-Werneker verkocht. In 1844 of 1848 kocht Pieter Stoffel Corneliszoon (1818-1868), de zoon van de bouwer, de molen met balkhaven. Pieter was in 1844 na zijn huwelijk met Lijsbeth van Saane via Schagerbrug naar Deventer verhuisd, zijn familie was een befaamde Zaanse molenmakersfamilie in de Zaanstreek. Pieters zoon Pieter Stoffel Pzn. (1848-1942) was later een van de oprichters van het Zaans Molenmuseum. Zie ook Collectie kinderprenten Stoffel, Gemeentearchief Amsterdam.

In 1869 deed het stoomzagen hier zijn intrede. De zaagmolen van Stoffel brandde op 6 feb. 1870 af.

In 1910 werd de bedrijfsnaam veranderd in NV Deventer Houthandel P. Stoffel Czn.

Bron: Wiek en rad 2000, 3/4. Met dank aan H. van der Kaay.

trivia

NB Enige tijd stond hier dat "de molen werd gebouwd in 1805 te Zaandam voor Cornelis Stoffel Pzn. voor rekening van de heer G. Jacobson te Deventer." Dit blijkt op slordig lezen van het bronmateriaal gebaseerd te zijn geweest, en klopt dus niet.

In 1865 stonden er twee houtzaagmolens ten noordwesten van het centrum bij de IJsselkade. Deze waren in de eerste helft van de 19e eeuw in eigendom bij P. Stoffel Czn. De zuidelijkste van de twee was dat sinds 1847 en heette De Vriendschap. Na 1869 werkte deze op stoomkracht en de restanten van de windmolen verbrandden in februari 1870. Mogelijk verdwenen hiermee de laatste resten van de zaagmolen uit Hollum (molen 11872).

Bron: De houtzaagmolen van Hollum, artikel door drs. D.M. Bunskoeke in De Utskoat nr. 37, maart 1985.