Molen Korenmolen van Kerkdriel, Kerkdriel

Kerkdriel, Gelderland

Maasdriel, Gelderland
Bommelerwaard
Driel K (1) 545 Leonard Antonius Sassen, rentenier

gesloten voet

geschiedenis
De Gelderse leenregisters maken in 1317 melding van “8 mergen met den windmeule in den velde, geheiten Kyvitshamme".

In het begin van de 17e eeuw was deze molen in het bezit van de familie de Cocq van Delwijnen en kwam waarschijnlijk door vererving voor drie vierde gedeelte in bezit van de rentmeesters-en drossaardsfamilie van de Poll te Hedel.

Petrus van Zwijsen, afkomstig uit het Belgische Geetbets, huwde in 1783 met Cornelia van Heeswijk, dochter van een molenaar.
Petrus leerde van haar vader het vak en pachtte van 1785 tot 1798 de molen in Kerkdriel. Cornelia overleed in 1788.

Uit zijn 2e huwelijk met Willemina van Herpen uit Rossum werd op 28 augustus 1794 een zoon Joannes geboren die later bisschop van 's Hertogenbosch en aartsbisschop van Utrecht.

De laatste eigenaar van deze molen, Theodorus A. Pouw, sloopte in 1910 de bovenbouw van de molen en verkocht deze aan de Schijndelse molenaar Goyaerts. Deze bouwde de molen in Schijndel weer op. Enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog is de molen gesloopt.

De foto toont de molen nog op de nieuwe standplaats te Schijndel

De molen is van Kerkdriel overgeplaatst naar Schijndel, waar hij in 1934 is verdwenen.

In De Molenaar van 13 feb. 1907 staat een molenbrand in Kerkdriel vermeld. Dat heeft waarschijnlijk geen betrekking op deze molen, mogelijk een stoommolen?

De Gelderlander, 7 mei 1875:
KERKDRIEL, 5 mei.
Heden namiddag ten 5 ure ontlastte zich boven deze gemeente een kort, doch vrij hevig onweer. De bliksem sloeg in den zoogenaamden ouden korenmolen aan 't veer, en verbrijzelde eene roede;- hierdoor ontstond een begin van brand, die evenwel nog tijdig gebluscht werd. Gelukkig was op 't oogenblik, dat het onheil voorviel, de molenaar niet op den molen.

Toen de in 1638 gebouwde poldermolen te Zuilichem in een hele slechte staat verkeerde en hoognodig aan vervanging toe was, werd de opvolger de thans nog aan de Meidijk staande achtkante poldermolen. De oude molen werd afgebroken, verkocht en naar Driel gebracht waar hij werd herbouwd als korenmolen
Bron: Historie van de watermolen en het stoomgemaal, art. door Jan van Brakel in "Kèl, Kèl, waène tijd was tè...".