Molen van P. v.d. Linden, Eindhoven

Eindhoven, Noord-Brabant

1945 door oorlogsgeweld 1954 afgebroken
De molen werd in 1899 gebouwd, en was zeer waarschijnlijk afkomstig van Woensel.

Eind 1930-er jaren werd de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) te Veghel eigenaar van de molen.

Laatste molenaar was P. van der Linden.

Op de 2e foto met de tank op de voorgrond, staat links van de molen een huizenblok van 2 waarin mevr. N. Verbeek-Kluijtmans in het linkse (2e) huis met haar ouders gewoond heeft. Haar vader heeft in die tijd een dagboek bijgehouden, waarin de volgende informatie staat:
- Op 7 april 1935 is C. Raaijmakers de oud molenaar van deze molen overleden.
- Op 3 april 1945 zijn de wieken van de molen gewaaid na een zware storm.
- Op 14 september 1954 is men begonnen met de sloop, waarbij al die tijd de wieken niet meer aanwezig
waren.
- Op 1 november 1959 is de oud-molenaar Piet van de Linden overleden.

Piet van der Linden was vermoedelijk de schoonzoon van C. Raaijmakers. Gedurende de 9 jaren dat de molen zonder wieken stond werd er elektrisch gemalen.
Mevr. N. Verbeek-Kluijtmans.

Enige uitleg/extra informatie omtrent de foto van 18 september 1944.

De Cromwell-tank op de foto maakte deel uit van de opmars van grondtroepen deelnemend aan operatie 'Market Garden'; Market=droppingen van manschappen bij Arnhem, Eindhoven, Grave en Nijmegen, Garden=opmars van grondtroepen vanuit Belgie naar Arnhem, via Eindhoven en Nijmegen. De gedropte manschappen moesten de bruggen veiligstellen zodat de grondtroepen zonder stoppen in drie dagen in Arnhem zouden zijn.
Operatie Market Garden begon vroeg op de 17e September 1944, voor de desbetreffende Cromwell van XXX Corps vanuit het Belgische Leopoldsbrug (zie kaartje). Eindhoven werd bevrijd op de vroege morgen van 18 september 1944.
Menno van Putten.

Deze foto is gemaakt op 18 september 1944. XXX-corps, waar deze voertuigen deel van uit maken heeft eerst op 18 september Eindhoven weten te bereiken. Op 17 september waren deze eenheden in fel gevecht verwikkeld met eenheden van Duitse parachutisten (6e Fallshirmregiment) bij Valkenswaard. Eindhoven werd een dag te laat bereikt.
Het noordelijke deel en het centum van de stad werd overigens door het 506e Regiment van de Amerikaanse 101e luchtlandingsdivisie bevrijd.
Erwin Janssen, 2 april 2007.

De voormalige Buurtschap Vlokhoven, gemeente Woensel, vroeger een zelfstandige gemeente, is nu een stadsdeel van Eindhoven sinds 1921.