Molen Meulen van Teeuwes, Ulicoten

Ulicoten, Noord-Brabant

Ulicoten
Baarle-Nassau, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

1931 door schade onttakeld 1994 gesloopt
geschiedenis
In 1882 diende Jaak Meeuwesen een verzoek in om een windgraanmolen te mogen oprichten in Ulicoten. Eind 1882 is de molen waarschijnlijk al in gebruik. Het was een zogenoemde bergwindmolen, zodat onder de wieken de karren met graan binnen konden rijden.
Jaak Meeuwesen maalt hier tot zijn overlijden op 18-8-1895 en wordt opgevolgd door zijn zoon Jef (Josephus) Meeuwessen (geb. 7 okt.1859). Jef Meeuwesen verkrijgt in 1912 een vergunning om een zuiggasmotor van 12 pk te plaatsen bij de molen, zodat hij ook op windstille dagen kan malen.

Jef Meeuweseen blijft ongehuwd en heeft geen opvolger. Daarom verkoopt hij de molen in 1917 aan de Baarlese molenaar Jan (Johannes Leonardus) Theewes. Jan Theewes is molenaar op de Heimolen (’t Wapen’) aan het Gorpeind te Baarle-Nassau en heeft 3 zonen en is op zoek naar een nieuwe molen voor zijn zonen. Hij koopt de molen in Ulicoten voor zijn zoon Bart (Hubertus) Theewes. Zoon Frans kreeg in 1918 de molen aan de Alphenseweg, zoon Jaak werd molenaar te Zundert.

Bart Theewes bouwt in 1918 een woning aan de molen. Zakelijk gaat het hem voor de wind. Hij maalt zijn molen op de wind en op windstille dagen met de zuiggasmotor. Naarmate er meer gemalen wordt voldoet de zuiggasmotor echter niet meer en hij vervangt deze in 1925 door een ruwoliemotor van 25 pk.
In 1931 valt, als gevolg van een uitgesleten assekop, plotseling het wiekenkruis van de molen. De afgebroken wieken blijven nog tot na de Tweede Wereldoorlog bij de molen liggen. Vanaf 1931 kan Bart Theewes uitsluitend nog met de ruwoliemotor malen en in 1934 wordt die vervangen door een Deutz dieselmotor met aanzienlijk groter vermogen. Drie van de zonen, Jan, Jos en Harrie komen ook in het molenaarsvak en de molen wordt een bloeiend familiebedrijf.
In 1949 draagt Bart de molenaarsbedrijf over aan zijn zoon Jos Theewes. Die gaat midden jaren 50 van de 20e eeuw meer toeleggen op mengvoeders. De oude molenromp raakt bijna helemaal ingebouwd in de opslagloodsen. Ter vervanging van de oude maalinrichting laat Jos Theewes als 1 van der eersten in 1957 een hamerslagmolen installeren en een pers voor het persen van mengvoeders. In 1967 wordt een nieuwe hamerslagmolen met een capaciteit van 25 ton per uur geïnstalleerd en een grotere pers.
In 1977 overlijdt Jos Theewes en neemt zijn weduwe, Adriaantje, de leiding van het bedrijf op zich. In 1978 wordt een nieuwe fabriek gebouwd, met behoud van de molenromp, die geheel ingebouwd en overschaduwd wordt door opslagsilo´s. In 1988 nemen de 3 zonen Chris, Pieter en Henk Theewes de directie van het bedrijf over. Het bedrijf groeit en in 1993 wordt een nieuwe mengvoederfabriek gebouwd. De oude molenromp staat in de weg en wordt in 1994 gesloopt.

Bovenstaande is gebaseerd op artikel van Ed Ragas: De molen en molenaars van Ulicoten (1994-2012). Hele artikel: http://home.scarlet.be/edragas/Molenulicoten.htm

Deze molenromp was tussen 1953 en 1955 ingericht als een uitkijkpost (luchtwachtpost) van het Korps Luchtwacht Dienst (KLD), met postnummer 3O3 (postnaam Ulicoten). Het doel was het waarnemen van laagvliegende vliegtuigen - het is dan de tijd van de Koude Oorlog. De heer A.N.C. Kusters uit Ulicoten was rond 1956 postcommandant van deze luchtwachtpost. In 1964 is het KLD hier opgeheven en is de functie als luchtwachtpost komen te vervallen.

Informatie van Sandra van Lochem, 17 juni 2012