Molen Anna, Berghem

Berghem, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
Anna
modeltype
Ronde molen, stellingmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
02582
oude dbnr.
V594
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 02582 Anna (Berghem)
Ansichtkaart, coll. J.van der Bruggen

locatie

plaats
Berghem
plaatsaanduiding
Halve Morgenstraat 1
gemeente
Oss, Noord-Brabant
streek
Maasland
geo positie
X: 169044, Y: 420809
N: 51.77578, O: 5.59070

constructie

modeltype
Ronde molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting

3 koppel maalstenen

plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
circa 25 m, wieksysteem Van Bussel
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

Dit molenrijke dorp bij Oss, in de zogeheten 'Maaskant' kon zich beroemen op het bezit van een drietal molens: een achtkante bergmolen, een standerdmolen en de ronde stenen stellingmolen 'De Anna'.

Het was een molen met een lage stelling (ca. 3 meter), waarbij de ruimte onder die stelling later werd dichtgemaakt met een ombouw, hetgeen de mogelijkheid van opslag aanzienlijk verbeterde. De kap van de molen heeft een tijdlang een windvaantje gedragen, in de vorm van een varkenskop, met het jaartal 1882 erop.

De laatste molenaar was Antoon Megens, van een bekend Brabants muldergeslacht. In 1961 werd Mies van Dinther eigenaar van het woonhuis en in 1963 van de molen. Mies van Dinther was alleen geïnteresseerd in het woonhuis en de molen heeft van af dat moment niet meer gedraaid.

De in 1875 gebouwde molen, die in 1938 van Van Bussel-stroomlijnwieken werd voorzien, werd op 3 of 4 juni 1970 door brand verwoest. Hij werd nooit meer opgebouwd. In 1991 werd de molenromp aangekocht door de huidige eigenaar Dick Eijsermans.

Frans van de Water
-----

Bij het stroomlijnen van de molen in 1938 kreeg de molen ook een nieuwe kapbedekking in rode Icopal.
Rob Simons, 28 nov. 2011

aanvullingen

trivia

Op 17 februari 2003 was in het Brabants Dagblad te lezen dat de molenromp in Berghem, aan de Halvemorgenstraat, mogelijk weer enige vorm van bescherming krijgt.

Na de brand is het pand van de rijksmonumentenlijst afgevoerd.
Molenbouwer Coppes uit Bergharen had in 1995 zijn oog laten vallen op de Berghemse romp. Hij diende een verzoek tot herbouw in, maar koppelde daar direct een subsidie- aanvraag aan. Gezien de te verwachten hoge restauratiekosten en omdat de monumentencommssie er destijds weinig in zag, verleende het college in 1996 geen medewerking aan het verzoek van Coppes.

In mei 2008 is de romp op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.
In juni 2009 presenteerde een cateringbedrijf een plan voor een minicamping annex kookstudio en molenwinkel op deze plek, inclusief volledig herstel van de molen.
In december 2009 besloot de gemeente hieraan mee te werken.

Bron: Het Brabants Dagblad/Lolke Rang, 2 februari 2010

-----
Herstel molen lijkt van de baan
BERGHEM – Het herstel van molen De Anna in Berghem lijkt verder weg dan ooit. De stellingmolen is onlangs verkocht, maar de nieuwe eigenaar zegt voorlopig niet aan restauratie te denken.
Dit omdat het hem vooral om de naastgelegen woning gaat.
De in 1875 gebouwde molen aan de Halve Morgenstraat werd in 1970 door brand verwoest. Er staat nu alleen nog een stenen romp. Eind vorig jaar leek volledig herstel een stap dichterbij toen de gemeente Oss wilde meewerken aan een plan van een cateringbedrijf uit Berghem. Dat bedrijf wilde in en om de molen toeristische activiteiten ontwikkelen. In ruil daarvoor zouden de initiatiefnemers de molen restaureren. Nu het cateringbedrijf is afgehaakt en er een nieuwe eigenaar is, blijft het onduidelijk wat er met de molen gaat gebeuren.
Een molenstichting rekende twee jaar geleden uit dat restauratie van de molen zeker 600.000 euro kost. De heemkundevereniging in Berghem denkt eerder aan een bedrag dat loopt in de miljoenen.
Bron: www.d-tv.nl, 2 dec. 2015

Informatie van Eric Zwijnenberg, 18 februari 2016