Molen van Poos, Cuijk

Cuijk, Noord-Brabant

Cuijk en Sint Agatha A (2) 369 Lambertus Maanders, molenaar, cs.

gesloten voet

vernield
De molen werd rond 1700 verplaatst naar de plek ca. 200 m ten norrden van het latere station.

Een aquarel van Geussau toont de molen, tesamen met de spoorwegovergang en het spoorwachtershuisje. De molen behoorde toen aan molenaar Poos.

In de Echo van 16 juni 1888 stond het volgende bericht:
"Gisteren voormiddag, even na twaalf uur ontlastte zich plotseling een vreselijk onweer boven onze gemeente. De eerste bliksemschicht, gevolgd door een ratelende slag, zoals zelden gehoord werd, trof ongelukkig doel.
Het hemelvuur sloeg in in den houten molen van den heer Poos, aan den overweg, en hield hier geducht huis. Op twintig en meer plaatsen werd al het houtwerk, alsook één der wieken totaal versplinterd. De kap en de zijwanden werden bij gedeelten weggeslagen, de bliksemstraal sprong van den molen over op de omgeving.
Op de werf werden drie groote kloven in den grond geboord, daarna drong de straal door de dakpannen in de woning van den molenaar. Hier bleef geen vertrek onbezocht, zelfs niet den kelder. Alles werd van de plaats geslingerd en vele ruiten verbrijzeld. De dienstmeid werd getroffen en viel bewusteloos ter aarde, een gedeelte van hoofd en hals had een geel-rode kleur gekregen, daarbij had zij een lichte verwonding. Toen de ingeroepen geestelijke hulp ter plekke was, kwam de getroffene echter gelukkig weer bij, zodat bij het ongeluk en de schrik geen menschenlevens te betreuren zijn.
De molen, die geheel onbruikbaar geworden is, is naar men zegt voor ƒ 5000,= geassureerd. Over de hevigheid van den slag kan men zich eenig denkbeeld maken bij het feit, dat van drie of vier woningen in de nabijheid van den molen door de trillingen der lucht het glas in de ramen verbrijzeld is."

Hierna werd de molen afgebroken en vervangen door een stenen molen.

Bron: Molens in het land van Cuijk, ir. Robbert H. Verkerk, 1988. Ver. Molenvrienden Land van Cuijk. Verzameling H. van der Kaay.

Algemeen Weekblad 1 aug. 1855:
Te Cuyk, bij Grave, trof de bliksem insgelijks eenen molen; de schade wordt op ƒ 600 berekend.

Koninklijke courant, 17 aug 1809

DIRECTIE van de PUBLIEKE DOMEINEN.

De, rentmeester der domeinen , geestelijke en pastorale goederen der stad Grave en lande van Cuijk zal op autorisatie, en nadere approbatie van den directeur der publieke domeinen, op maandag den 2den van wijnmaand 1809, des voormiddags ten tien uren, op het raadhuis te Boxmeer, publiek en aan den meestbiedenden, voor den tijd van zes of twaalf jaren verpachten,

alle de koorn-wind- en rosmolens in den lande van Cuijk, en koorn-wind-molen te Beugen, dien te Sambeek, den koorn-watermolen te Vierlingsbeek, en den koorn-wind- en rosmolen te Mill,

aanvang te nemen met den eersten van louwmaand 1810, zullende conditien drie weken te voren ter lezing liggen, ten kantore van voornoemden rentmeester te Boxmeer, en ten huize van Jan Linders, te Grave.