Molen Klein Profijt, Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek, Zuid-Holland

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

Jan Groeneveld L. zn. en Elisabeth Groeneveld-Verwaal kregen 10 kinderen,
waarvan de oudste zoon Leendert Cornelis Groeneveld
(1860-1934, huwde met Wilhelmina van der Heul (1867-1915).

In 1905 liet hij aan het Middelland de zaagmolen ‘Adriana Elisabeth’ bouwen, genoemd naar zijn dochter. (Dochter Adriana Elisabeth trouwde met bakker Bas de Jong)

In 1914 werd de bovenbouw met het wiekenkruis verwijderd en werkte men tot 1938 in de molen-onderbouw. Daarna vestigde de zagerij zich op het eiland de Zaag.

Leendert C. Groeneveld bezat dus de buitendijks staande zaagmolen “de Adriana Elizabeth”, gebouwd in 1905 en in 1914 gesloopt.

Binnendijks achter het huidige pand Molendijk nr 10 stond zaagmolen de “Elisabeth”, eigendom van zijn broer A. Groeneveld.
(Een houtbewerkingsbedrijf dat dmv de molen, machines aandreef voor de fabricage van de houten onderdelen voor kwasten en borstels.)
De windmolen “Klein Profijt” was van de schoppenmakerij van L.C. Groeneveld, een neef van Leendert Cornelis.

De molen was gebouwd op het woonhuis, gelegen aan de Molendijk nr 72 (binnendijks) te Krimpen aan de Lek.
Eigenaar van de Molen was Leen Groeneveld (neef van L.C. Groeneveld).

Het molentje zou omstreeks 1936 zijn verdwenen.
De fundering is nog aanwezig! Hierop staat tegenwoordig een schuur.
Ook een originele werkbank uit de molen is er nog en bevindt zich in een woonhuis naast de oorspronkelijke molen.
De molen werd gebruikt voor het zagen van gebruiksvoorwerpen zoals schoppen, rieken, jukken, bezemstelen, borstels e.d.

Bron: "Krimpen door de eeuwen heen", B1001 069 428 5 van Leen Boon.
Rob Pols, 1 juni 2005.