Molen van de Grote Nes, Nessemolen, Oud-Alblas

Oud-Alblas, Zuid-Holland

Alblasserwaard
Oud-Alblas A (4) 1347 Nesse Polder

De molen werd in 1929 gesloopt en vervangen door een motorgemaal.

De ondertoren was met pannen gedekte.

De rivier de Alblas maakt bij Alblasserdam een heel grote S-bocht. Het oostelijk deel binnen die liggende 'S' is de Grote Nes, die in de Alblas viel en niet onder Alblasserdam, maar onder Oud-Alblas, zowel onder de polder als de gemeente van die naam. De bocht in de Grote Nes werd zo'n 700 jaar geleden recht getrokken door het graven van de Nauwe Alblas, waardoor de Grote Nes een eiland en de liggende 'S' een liggende '6' werd. Het afgesneden deel van de Alblas heet de Groep. De 52 ha. Grote Nes had een eigen molen, de Nessemolen, een schepradmolen met een vlucht van 18,68m. Die werd in het najaar van 1929 gesloopt en vervangen door een motorgemaal.
Het westelijk deel binnen de liggende S-bocht is de polder Souburg. Het dankt zijn naam aan Nicolaas van Souburg die het hele ambacht Alblas van Dirk van Teylingen kocht.
bron:Molenwereld 2003 nr 11, blz 309

*toelichting op de foto van het molenaarsechtpaar Deelen:
Het echtpaar woonde in het Kooiwijk op nr 6. Arie Deelen roeide per schouw naar de Nessemolen.
Na zijn dood heeft de familie Houweling (Westeinde) nog enige tijd de molen bij gehouden.
Het echtpaar is kinderloos gebleven.

Bron: Piet Roomer,
Informatie Arie Hoek, 19 december 2012

Poldermolen van de Grote Nes, 52 ha .

*aanvulling op de tweede afbeelding:
Deze plaat stond in een kalender van 1949. de foto dateerde echter al van vóór 1929. De molen was toen nog niet gesloopt.
Ter vergelijking zie daaronder het fragment van een luchtfoto, de rode circel geeft de plek aan waarvan de foto van de kalender is genomen.
De blauwe circel geeft de plek aan waar de molen ooit heeft gestaan.

Informatie van J. Hoek, 8 september 2011

"Oud Alblas in 't verleden"

Een aparte molen was die in de Nes-polder. Geheel zelfstandig had die tot taak om het waterniveau in deze polder op peil te houden. In de wipmolen was geen woongelegenheid en de ruimte op de begane grond werd dan ook gebruikt voor houtzagen e.d. De molen stond midden achterin de Nes-polder; bebouwing van Kooiwijk op de achtergrond is met moeite te onderscheiden. Molenaar was Arie Deelen, een echte doordouwer als er te malen viel; die zelf in Kooiwijk woonde en voor zijn molenaarswerk telkens de Groep moest overvaren. Omstreeks 1928 afgebroken, zorgt nu een vijzelgemaal voor de bemaling van de Nes-polder.

Informatie van J. Hoek, 8 juni 2010

*vlucht 18.68m, breedte van het gevlucht 2.60m
diameter scheprad 4.40m, tasting van scheprad beneden zomerpeil 0.89m, breedte van de schoepbladen 0.40m
omwenteling scheprad bij 15 vluchtomwentelingen 9.19, waterverzet bij normale waterstand en 15 vluchtomwentelingen 16m3, grootste opvoerhoogte 1.22m, paardekracht in wateropbrengst 4 1/3

gegevens uit het jaar 1892
Informatie van Arie Hoek, 24 december 2012