Molen Polder Sliedrecht, Kleine- of Noordmolen, Bleskensgraaf

Bleskensgraaf, Zuid-Holland

Molenlanden, Zuid-Holland
Alblasserwaard
Bleskensgraaf B (1) 4 De Polder van Sliedrecht

Kleine- of Noordmolen van de polder Sliedrecht
De Kleine- of Noordmolen zorgde samen met de Middel- en de Zuidmolen voor de waterhuishouding van de polder Sliedrecht.
In 1883 kwam er een stoomgemaal waardoor de molen buiten bedrijf kwam.

De gemeenschappelijke bemaling van Sliedrecht met Zuid-Matena en Wijngaarden vond aanvankelijk plaats door één wipmolen.
Deze molen, de toekomstige Noordmolen, stichtte men aan de Sliedrechtse Binnenvliet, gelegen op het grondgebied van Bleskensgraaf.

Op 31 juli 1457 vond de afscheiding van de polder Wijngaarden plaats. Sliedrecht schonk daartoe aan Wijngaarden een nieuwe vliet, de Wijngaardse Wetering. Dit gebeurde echter onder één voorwaarde, namelijk dat Wijngaarden moest beloven ‘ten eeuwige dage’ uit de Sliedrechtse Binnenvliet te blijven. Toen Wijngaarden dat beloofde werd voor gezamenlijke rekening aan de Wijngaardse Wetering een watermolen met heul gebouwd voor het bemalen van de polder Wijngaarden, ongeveer 460 ha groot. Nu staat op deze plaats nog steeds een wipmolen. Het is de Wingerdse molen, gelegen ongeveer 1,5 km ten oosten van het dorp Oud-Alblas. Als men vanaf Oud-Alblas komt is het de eerste molen aan de rechterzijde na het café De Krom. Ook deze molen staat op Bleskensgraafs grondgebied. Later is Kees den Dunnen geruime tijd daarop molenaar geweest.

In de loop der jaren nam het aantal wipmolens toe aan de Sliedrechtse Binnen¬vliet, die de Polder Sliedrecht bemaalden, van één naar drie. Ze worden achtereenvolgens aangeduid als: Noordmolen, Middelmolen en Zuidmolen. De reeds bestaande Noordmolen werd toen wel de ‘Cleyne Moolen’ genoemd, omdat hij de kleinste molen van de drie was geworden.
Bron: Gemalenstichting Dieselgemaal Langerak