Molen De Vrede, Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

Nieuwendam
aan de Ringvaart vd Buikslotermeer
Waterland
Nieuwendam A (1) 8 A. Sligcher, koopman

geschiedenis
De Nieuwendamse scheepskapitein Pieter Reijerse Verwer liet in 1720 de zaagmolen De Vrede bouwen aan de ringvaart van de Buikslotermeer, vanuit de polder bereikbaar via een hoge brug.

Op 31 maart 1804 werd een akte van scheiding opgemaakt door notaris Arent Donker te Nieuwendam. Gerrit Joekes, weduwnaar van Neeltje Pieter Rotgans, eigenaar van de molen De Vrede, overleedt in januari 1804. Zijn kinderen Geertje en Jacob Joekes erfden zijn bezit waaronder de molen De Vrede.

Jacob Joekes, mede-erfgenaam van zijn vader Gerrit Joekes, verkocht de helft van de molen op 19 februari 1805 voor ƒ 1500 aan Adriaan Sligcher. Wat er met de andere helft van de molen gebeurde, die toebehoorde aan Geertje Joekes, is niet bekend.

In 1829 werd de gehele molen verkocht aan Pieter Sligcher.

Op 28 juli 1910 werd in het Noord-Hollandsch Koffiehuis te Buiksloot de molen uit de nalatenschap van W. Sligcher voor sloop verkocht.

Later kwam hier de sloepenmakerij van G. de Vries Lentsch, die de vroegere zaagloodsen hergebruikte.

- Gemeentearchief Amsterdam, Sonja Gorter, 31 januari 2006.
- "De Molens van Amsterdam in oude ansichten, deel 3", mr. J.H. van den Hoek Ostende, 2001.

Rotterdamsche Courant, 24 sept. 1791:
"Een hegte, sterke en welgelegen HOUT-ZAAGMOLEN, zynde een PALTROK, genaamd DE VREDE, met deszelfs hegte, sterke HUIZINGEN, KNEGTS-WONINGEN, LOOTSEN en verdere GETIMMERTENS, vaste en losse Gereedschappen volgens Inventaris, kapitale Moestuin en drie KAMPEN allerbest weltoegemaakt WEYLAND, alles tesamen in EENKOOP, staande en gelegen te NIEUWENDAM, in de Nieuwdammer Meer."