Molen De Rotgans, Nieuwendam

Nieuwendam, Noord-Holland

aan de Ringsloot
Waterland
Nieuwendam A (1) 191 K. Cleijndert

1890 bovenbouw gesloopt 1916 restant gesloopt
geschiedenis

Op een pre-kadastrale kaart uit 1760 (Waterlands Archief, WAT001019911) komt de pelmolen "de Rotgans" aan de Ringsloot te Nieuwendam voor [Let op de oriëntatie, het noorden ligt schuin aan de onderkant! Ook "Koorn Molen" De Pauw (1) (molend 06657 b) staat aangegeven. MHO].

De Rotgans werd op 9 september 1746 door Pieter Liebelig Rotgans verzekerd in een brandassurantiecontract van Zaanse pelmolens. De molen werd er voor ƒ 2000 in onder gebracht. Twee jaar later schreef Rotgans zijn molens voor hetzelfde bedrag in, in een ander Zaans brandcontract.
Hij bleef lang met de molen werken, want in 1777 verzekerde hij nog de lading van zijn molen. Hij deed dat ook weer in de Zaanstreek, waar het zgn. pellerscontract voor ladingen inmiddels grote omvang had aangenomen.
Ron Couwenhoven, 9 dec. 2016.

De eigenaar was Pieter Sybes Rotgans. Op 9 juli 1778 werd bij notaris van de Brink te Amsterdam het testament geopend van Pieter Sybes Rotgans. De pelmolen met huis en erven werd nagelaten aan zijn dochter Rimpie Pieters Rotgans die getrouwd was met Pieter Doedesz de Jong, die samen met zijn zoon Dirk een handelshuis had.

Pieter overleed in 1802, zijn zoon in 1824. De weduwe van zijn zoon, Aagje Klinkert overleed in 1831, op haar overlijdensakte staat dat zij pelder was. Al haar kinderen waren al overleden, en haar neef Klaas Cleyndert erfde haar gehele bezit.

De molen werd gesloopt in 1890. Blijkbaar bleef echter de onderbouw langer staan, op de topografische kaart van 1903 staan de schuren nog aangegeven. En de molen heeft in de oorlogsdagen van 1914 nog onderdak geboden aan Belgische vluchtelingen. De molen was toen echter al niet meer draaivaardig, in 1916 werd hij (verder) gesloopt.

Bronnen:
- "De Molens van Amsterdam in oude ansichten, deel 3", mr. J.H. van den Hoek Ostende, 2001 (inleiding).
- Gemeente Archief Amsterdam. Informatie van Sonja Gorter, 13 dec. 2005.
- "Nieuwe Noordhollandse Courant" 14 juni 1972.