Molen De Hoop, Huisduinen

Huisduinen, Noord-Holland

Huisduinen
Den Helder, Noord-Holland
De Noordkop
Helder en Huisduinen B (1) 157 Arien Goeman, molenaar

geschiedenis
In het rad stond als inscriptie "1672", toen werd de molen blijkbaar (deels) vernieuwd. De Hoop was een grondzeiler voorzien van twee stel stenen om tarwe en rogge te kunnen malen.

Molenaar was vanaf circa 1692 tot 1721 Jan Symonsz Voogd.
Daarna, tot 1731, Cornelis Jansz Voogd.
Vanaf 1731 de weduwe Cornelis Voogd (Maartje Ariens Spanjaard).
Hun dochter Maartje, die in 1749 huwde met Teunis van der Grift uit Zijpe volgde haar op. Wegens gebrek aan zonen vererfde de molen later aan Pieter Goeman die met Van der Grifts dochter Elisabeth huwde.
Het echtpaar Goeman – Van der Grift nam de molen in 1784 over van de verdere mede erfgenamen en betaalde daarvoor ƒ 5500.

Teunis Pietersz Goeman geboren op 07-12-1787, zoon van Pieter Thijsz en van Lijsbeth Theunisd. van der Grift volgde zijn vader op. In de periode rond 1807 maalde Pieter Haasman op de molen en rond 1811 Lijsbeth van der Grift. Van 1826 tot 1837 was Adriaan Goeman meelmolenaar. Vanaf 1837 tot 1847 de vriendin van de in 1837 overleden Adriaan Goeman, Guurtje Rensd. Jongerling. Vanaf 1847 tot zijn overlijden op 29 november 1860, Andries Hartsinck, zoon van Guurtje Rensd Jongerling hij was gehuwd met Anna van der Ham, dochter van de Helderse zeeridder Martinus van der Ham.

In 1861 werd de molen voor ƒ 3260 gekocht door de gebroeders Johannes Stephanus Janzen en Johannes Eilard Janzen, van beroep aannemers, wonende in de Helder. Verkocht en verhuisd naar Wieringen. Zeer waarschijnlijk werd de molen in 1862 gedemonteerd en overgebracht naar Hippolytushoef, waar hij in 1862 werd herbouwd.

- Helderse Molenstichting "De Onderneming".
- De meelmolen, art. door Rens Schendelaar in Levend Verleden sept. 2001 pag. 27-32. Helderse Historische Vereniging.