Molen De Korenaar / De Korenbloem, Hilvarenbeek

Hilvarenbeek, Noord-Brabant

De Kempen

Op de achterbaard stond "De keel kost veel" te lezen.

circa 1897 verbrand en herbouwd ?
1935 verbrand 1944 restant verwoest
geschiedenis
Ter vervanging van de elders afgebroken Heimolen werd ca. 1860-1861 De Korenbloem opgericht in de Voort.

In 1865 verkocht Anna-Maria van Ostaden de molen aan Theodorus en Jan-Willem-Adrianus Verheggen. Hierna waren August Verheggen, Adolf Verhaeren en Adrianus Verheggen de molenaars. Op 14 juli 1897 brandde de molen geheel uit. Hierna werd de berg opgeworpen zodat de wieken tot 23 m moesten worden ingekort. De molen had twee koppel stenen voor graan (voornamelijk rogge en boekweit) en één voor het malen van eikenschors.

De molen verbrandde in 1935 nogmaals als gevolg van het warmlopen van de steenspil in de taatspot. Later sloeg het noodlot opnieuw toe op 4 oktober 1944, toen het restant door oorlogsgeweld werd verwoest. De metalen kruihaspel en bijbehorende tandwielen zijn hergebruikt in de nog bestaande De Doornenboom.

Bron: "Windmolens in Hilvarenbeek", artikel door Jan Scheirs in "Brabants heem" 1977 nummer 4. Verzameling H. van der Kaay.