Molen Kuyken, Bergeijk

Bergeijk, Noord-Brabant

Roede 1186, Pot
As 387, Enthoven & Co, L.I.
Enthoven & Co, L.I.

1946 onttakeld 1952 gesloopt
geschiedenis
Omstreeks 1946 werden gevlucht en kap verwijderd en werd het bedrijf met andere drijfkracht in de molen voortgezet. Toen de naburige zuivelfabriek moest uitbreiden werd in 1952 aan de overzijde van de straat een nieuwe elektrische maalderij gebouwd die nog bestaat. De molen is direct daarna gesloopt. Het bijzondere van deze maalderij is dat de inrichting nog geheel intact is en is genomineerd voor de gemeentelijke monumentenlijst. Thans is het pand als veevoeder- en landhandel in gebruik. Naar te vrezen valt niet meer voor lang. Het is te hopen dat dit complex, dat van grote cultuurhistorische- en zeldzaamheidswaarde is (mét inrichting) behouden kan blijven.
De molen was van A.Kuyken

Informatie van D.Zweers

Het aswiel van deze molen is na de sloop naar molen De Volksvriend in Liessel gegaan.
Of de vang en de bovenschijfloop in Liessel ook uit Bergeijk komen is mij niet bekend.
Deze molen stond overigens op een korte afstand van de nog bestaande standerdmolen.

Informatie van Camiel Damen

De molen zou op 5 augustus 1897 het eerste graan gemalen hebben.

Uit de (zesdelig uitgegeven)'Dagboeken van P.N.Panken', die leefde van 1819-1904, in deel 6 (Eindhoven 1998; p. 60) het volgende:
'Op den nieuwen molen bij Het Loo is Donderdag 5 augustus [1897] het eerste graan gemalen'.

De bouwwijze van de molen zou een grote overeenkomst vertonen met de molen aan de Kapellerweg in Luykgestel.

2e foto: Foto: collectie P.van den Berg, tijdens de Operatie Market Garden
3e foto: Foto: collectie Menno van Putten, tijdens de Operatie Market Garden
17-09-1944 - Dakota's vliegen over de bergkorenmolen 'Kuyken' in Bergeijk op 17 september 1944. De militaire operatie Market Garden eindigde in een catastrofe.
Het plan was simpel: werp parachutisten af diep in vijandelijk gebied en laat ze daar bruggen en steden veroveren waarna de grondtroepen door de Duitse verdediging breken en naar Arnhem rijden. Als de troepen tot in Arnhem waren opgerukt, lag de route naar het Duitse Ruhrgebied en Berlijn open, en zou Duitsland nog voor Kerstmis 1944 zijn verslagen. Helaas mislukte de operatie en duurde de oorlog nog een halfjaar langer.
4e en 5e foto: Foto: collectie Piet Meulendijks, transport van de roeden, as en diverse andere onderdelen van Bergeijk naar Liessel.

Op 15-10-1923 berichtte de Limburger Koerier het volgende:

Te Bergeijk is het 5-Jarige jongetje K. boven van den molen zijns vaders gevallen en aan de gevolgen overleden.

Het slachtoffer heette Antonius Petrus Josephus Kuijken, geboren te Bergeijk op 07-03-1918. Hij overleed op 10-10-1913 om 04.00 uur. (Overlijdens- en geboorte akte – Open archief / RHCE)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 12 juni 2021