Molen d'Oranjeboom / Molen Gijsbers, Eindhoven

Eindhoven, Noord-Brabant

Strijp was vroeger een zelfstandige gemeente.
Sinds 1921 valt Strijp onder de gemeente Eindhoven.

Aan de Zeelsterstraat stond deze achtkante houten bergmolen.
De molen werd in 1750 gebouwd in Dordrecht als achtkante stellingmolen 'd' Oranjeboom'.

De molen werd gebouwd door Jac, één van de drie broers Roovers uit Oerle (zie aldaar). Hinderwetvergunning werd verleend op 19 juli 1884.

Roovers bouwde de molen in het gebied waar molenaar Van Tuyn aan de Zeelsterstraat zijn klantenkring had.
De meeste klanten bleven trouw aan Van Tuyn waardoor de molen zijn geld niet opbracht aan Roovers.
In 1891 huurde Willem van Grootel de molen voor een jaar.
Daarna kocht hij de molen aan de Kapellerweg in Luyksgestel.
De achtkante molen zou ook oliemolen geweest zijn.

Molenaar Victor Gijsbers woonde tegenover de kerk, twee kilometer vanaf de molen, en kon af en toe de heien horen slaan.
Informatie deels van Nico Jurgens, 23 februari 2006

Op 05-09-1893 berichtte De Tijd het volgende:
Te Strijp, bij Eindhoven, werd jl. Zaterdag een tienjarig meisje, dat op den molen een
boodschap moest verrichten, door een molenwiek getroffen. Hoewel het kind heel bewusteloos werd opgenomen, schijnt er toch nog hoop te bestaan, het in 't leven te behouden.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 21 mei 2021

Nieuwsblad van het Noorden, 21 juni 1932
DE MOLEN „ORANJEBOOM” AFGEBRAND. Belangrijke schade.
Hedenmorgen half 7 werd brand ontdekt in den ouden molen, genaamd de „Oranjeboom" Van den heer Gijsbers te Strijp bij Eindhoven. Gisteravond was er nog in den molen gewerkt en men vermoedt, dat door wrijving van één der motoren brand is ontstaan. De Eindhovensche brandweer bestreed met 3 stralen het vuur, doch zij kon niet verhinderen, dat de geheele molen afbrandde. Persoonlijke ongelukken vonden niet plaats. De schade, die nogal aanzienlijk is, wordt gedeeltelijk door verzekering gedekt. De „Oranjeboom" werd in 4649 te Dordrecht gebouwd en in 1885 naar Strijp overgebracht.

trivia
De brand vond plaats op 21 juni 1932. Bijna vier jaar eerder op 22 juli 1928 is brand in de molen met veel moeite voorkomen.
"De Molenaar" van 25 juli meldt het volgende:

De mooi gelegen achtkant van den heer V.C. Gijsbers te Strijp, Eindhoven, is Zondagnacht aan het groote gevaar van in vlammen op te gaan ontsnapt door het kloeke optreden van den eigenaar en zijn knecht H. Toebosch, die om 2 uur 's nachts wakker schrokken daar naast hun woning voor den molen de vlammen meters hoog opsloegen uit te velde staande roggehoopen, die op baldadige wijze in brand gestoken waren. Door de overgroote hitte te trotseeren, konden de ferme blussers die blootsvoets ter hulp snelden, de vlammen van hun stoeren "Oranje boom" die in 1649 te Dordrecht gebouwd en in 1855 naar Strijp Eindhoven overgeplaatst is, afweren en den brand blusschen. Alle hulde aan de flinke blusschers, die wel recht op dank hebben van de (onderlinge) verzekering, daar zij voor haar rekening een aardige schadepost hebben afgeweerd.

Informatie van Erik Stoop, 19 oktober 2005