Molen De Hooiberg / De Hooyberg, Leiden

Leiden, Zuid-Holland

Leiden
Oegstgeest C (3) 330 Pieter Bronsgeest, koopman

Eigendom fa. Van Hoeken.

Leydse courant, 31 augustus 1829
In het laatst der maand September of begin van October dezes jaars 1829, waarvan de preciese dag en plan nader bekend gemaakt zal worden, is men van meening publiek te veilen en te verkoopen: Twee kapitale en zeer beklante Hout-Zaag-Molens, zijnde de eene een Boven-kruijer, genaamd De Hooijbarg, en de andere een Paltrok, genaamd De Harder, met deszelfs Houtlootsen, Knechtshuizen en verder Getimmerten, benevens twee daarbij staande Woonhuizen, een Koetshuis, Stalling, Tuin en Erve, alles staande en gelegen aan de Marendijk en Haarlemmer Trekvaart nabij Leyden onder Oegstgeest.- Voorts een kapitale en zeer beklante Hout Zaag-Molen, genaamd De Vegter, met de daarbij staand modern getimmerd Woonhuis, Houtloodsen buiten de Zijle Poort der Stad Leyden onder Leyderdorp.- en eenige dagen daarna, zeer aanzienlijke partij gezaagd en ongezaagd hout.

Algemeen Handelsblad, 26 februari 1861
OPENBARE VRIJWILLIGE VERKOOPING in het Heeren- Logement aan den Burg te Leyden, bij Opbod, op Zaturdag 16 Maart 1861, en bij Afslag op Zaturdag 23 Maart 1861, des Avonds ten 7 Ure, van:

N°. 1. Een hechten, sterken, weldoortimmerden en beklanten HOUT-ZAAGMOLEN, genaamd DE HOOIBERG, zijnde een Bovenkruijer, met 2 HOUTLOODSEN, MEESTERKNECHTSWONING, KNECHTSWONING.SCHUITENHUIS, BALKGATEN, ERF en WERF, Perceeltje LAND en verder toebehooren, staande en gelegen aan den Marendijk onder Oegstgeest, Kadaster Sectie C, N°s. 536,537, 538, 539 en 639, te zamen groot 49 Roeden , 12 Ellen. Aangeslagen in de grondlasten over 1861 tot f 51.90.
Te aanvaarden 1 Mei 1861.

Te aanvaarden 1 Mei 1861. Zijnde inmiddels nadere informatiën te bekomen ten Kantore van den Notaris A. J. RIJSHOUWER, residerende te Soeterwoude, nabij het Leyderdorpsche Hek, bij wien tusschen de Veiling en Afslag verhoogingen Sullen worden aangenomen, tegen genot van een Vijfde van iedere verhooging.