Molen De Hoop / De Vier Winden / Molen van Smit, Beverwijk

Beverwijk, Noord-Holland

Beverwijk
nabij het station
Noord-Kennemerland

1906 gedeeltelijk gesloopt 1929 verbrand
geschiedenis
De laatste molen die hier gestaan heeft, was gebouwd in 1874. Dit was voorheen De Vier Winden aan de Overtoom te Amsterdam.
Het achtkant was bekleed met horizontale planken. De molen stond vlakbij het oude spoorwegstation van Beverwijk (zie foto). De molen was eigendom van molenaar Gerrit Smit. Molenaarsknecht was Hein Schuurman.

Schuitemakers Purmerender Courant, 8 aug. 1894:
"Te Beverwijk is Donderdagavond de molen in de gemeentelanderijen door den bliksem getroffen. De wieken en de kap werden vernield, doch gelukkig is verder geen brand ontstaan."

De molen deed dienst tot 1906. In dat jaar werd ”de molen van Smit” zoals hij ook wel werd genoemd, ontmanteld. In 1919 besloot de pas opgerichte Vereniging Beverwijkse Exportveiling in de onderbouw van de molen met het veilen van aardbeien te beginnen. waarschijnlijk werd de molen toen gedeeltelijk afgebroken.

Middelburgsche Courant, 18 mei 1929:
"Donderdagmiddag is brand ontstaan in een nabij het station te Beverwijk staanden ouden molen. Het houten gebouw, dat geheel gevuld was met groentenkisten, stond in weinige oogenblikken in lichtelaaie. De vlammen laaiden hoog op en groot gevaar dreigde toen voor het bekende veilingsgebouw der Beverwijksche exportveiling. Dit gebouw had reeds vlam gevat, maar de brandweer wist het gevaar te bezweren.
Zeer waarschijnlijk is de brand ontstaan doordat jongens (*) in de nabijheid van den molen een vuurtje stookten. Alles was verzekerd."

Na de brand in 1929 werden de restanten van de molen verwijderd om zodoende een betere toegang te krijgen tot het Stationsplein. Hiermee verdween een stukje geschiedenis van Beverwijk.

Tekst om. ontleend aan de website Historisch Beverwijk.

trivia
Het op de bovenste foto afgebeelde station werd in 1959 gesloopt en zijn opvolger is aangepast aan het nieuwe tracé van de Velserspoortunnel.
M.E. van Doornik, 18 dec. 2007.

(*) De namen van deze drie jongens zijn bekend bij de redactie.

Recent zijn er nieuwe afbeeldingen gepubliceerd in de beeldbank van het Noord-Hollands Archief. Ook zijn er foto’s te zien van de sloop van de molen.
Martin Hilgers, 1 jan. 2022.