Molen Kruijssens Molen, Tilburg

Tilburg, Noord-Brabant

deel van een ansichtkaart, coll. Reg. Arch. Tilburg nr 010766

Tilburg
Noordhoek, aan de Elzenstraat
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
De molen aan de Elzenstraat werd gebouwd in 1861 door Jacobus Lombarts- Couwenberg. In de negentiende eeuw werd de molen ook bemalen door Cornelis Kruijssen en daarom sprak men ook wel van Kruijssens molen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen deze foto gemaakt werd, was de molen eigendom van de familie Matthijssen. Met het opschrift op het bord in het midden "Mobilisatie 1914, leve de kostvrouw" wordt molenaarster Adriana Smulders (6 september 1858 - 28 maart 1936) de weduwe van Jos Matthijssen bedoeld. Zij zit links van het bord. Links van haar zit zoon Petrus Johannes (13 juni 1889 - ). Hij trouwde in Schijndel in 1917 met Maria Josephina van Dijk en volgde toen zijn moeder op als molenaar en graanhandelaar. Verder staan op deze foto twee dochters van Adriana Matthijssen - Smulders en tweede van rechts, Jan van de Rijdt. In 1963 verkocht door J.P.J. Mattijssen de molen voor ƒ 50.000 verkocht aan de gemeente. In maart 1965 werd het bouwwerk afgebroken.

Bron: website Genealogie van de familie Bertens.