Molen (standerdmolen), Moerstraten

Moerstraten, Noord-Brabant

Roosendaal, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat

gesloten voet

1944 door oorlogsgeweld ca. 1950 rest gesloopt
geschiedenis
In 1811 werd door Jacobus Schricx in Heerle een standerdmolen opgericht. Deze molen was een run- en korenmolen. De molen werd een paar jaar later verkocht aan zijn zwager Van Oerle. Na het overlijden van diens vrouw werd de molen verkocht aan J.P. van der Mueren. Molenaar was echter C.J. Daverveldt, die ook burgemeester te Wouw was. Zijn zoon Cornelis verplaatste de standerdmolen in 1882 naar Moerstraten om van een betere windvang verzekerd te zijn.

De molen verhuisde in 1882 van Heerle naar Moerstraten, getuigde de volgende mededeling van eigenaar C.F.S. Daverveldt aan het gemeentebestuur van Wouw:
Geeft met verschuldigden eerbied te kennen Cornelis S.F. Daverveldt (...) dat adressant voornemens is eerdaags zijnen windkorenmolen, staande te Heerle, onder Wouw, te doen verplaatsten naar Moerstraten, alwaar zich geen gebouwen of localen bevinden".

De molen werd zeer zwaar beschadigd tijdens de bevrijding in 1944. Na de oorlog (cira 1950) werd de molen afgebroken.
Meer hierover in: H. Loos en A. Meesters, "De Wouwse molens en hun molenaars", jrg. 1, nr. , december 1983 (De Vierschaer)
Ton Meesters.

Goort van Broekhoven (1884-1959) kocht op 30 maart 1914 de molen van Moerstraten van de weduwe van Cornelis Stephanus Franciscus Daverveldt, inclusief woning en land voor ƒ 3925. Goort was de zoon van Willem van Broekhoven, molenaar op de Heimolen in de Hoevense Achterhoek.
Op 26 mei 1919 werd aangekondigd dat de molen te Moerstraten verkocht zou worden. Maar op 31 mei 1919 berichtte de krant dat de voorgenomen verkoop niet doorging in verband met een onderhandse verkoop, en Goort van Broekhoven vertrok naar Hoeven. In 1925 kocht Goort de Beermolen te Beek.
Bron: informatie van Ton Meesters in Molenwereld maart 2015, blz. 116-118.