Molen De Nieuwe Molen / Molen van Peeters, Oud Gastel

Oud Gastel, Noord-Brabant

Halderberge, Noord-Brabant
Baronie en Markiezaat
Oud- en Nieuw-Gastel D (1) 114 Jan Baptist Peeters, molenaar

gesloten voet

geschiedenis
Op 31 maart 1812 ondertekende J.B. Peeters de aanbesteding aan laagste inschrijver J. ten Hove, om voor ƒ 5798 te bouwen een "nieuwen standaarmoolen onder Oud Gastel met de benoodigden leverantien van alle materialen, daartoe benoodigd." De molen werd kort daarop gebouwd, zodat J. Peeters in 1814 molenaar was. De molen werd De Nieuwe Molen genoemd.

In 1814 was Johannis' zoon Daniël ook al werkzaam op de molen. Toen Johannis in 1828 overleed, nam Daniël de molen over.
In 1851 naam neef Johannes Baptist Peeters de molen over.
In 1897 stierf Jan B. Peeters en in 1898 werd zijn zoon Hendrik (Rie) Peeters de eigenaar, in 1930 opgevolgd door diens zoon Johannes Bapt. die de laatste eigenaar werd.

Tegenover de molen heeft ook een maalderij gestaan, aangedreven door een paard. Deze werd meer gebruikt dan de windmolen, die daarom in 1934 voor sloop verkocht werd.
In 1878 werd een stoommachine geïnstalleerd, in 1915 vervangen door een 20 pk Dekkers ruwoliemotor. In 1948 vervangen door een andere Dekkers motor. In 1952 elektrische aandrijving. In 1960 verbrandde de maalderij.

Bron: "Over de molens in Oud Gastel", art. door P. Peeters in Jaarboek Heemkundekring het land van Gastel 1985, blz. 29-45.
H. van der Kaay, 21 aug. 2014.

Op 18-01-1895 berichtte het Algemeen Handelsblad het volgende:

Een treurig ongeluk is den heer P. Huibregt te Gastel bij Rozendaal (N.Br) gisteren overkomen. Zich naar den molen van den heer Peeters willende begeven, had hij het ongeluk toen hij boven was uit te glijden en van de gaanderij te vallen. De ongelukkige was op zijn hoofd terechtgekomen en zoo zwaar gewond, dat hij, zonder tot bewustzijn te komen, binnen weinige oogenblikken den geest gaf.

Het slachtoffer was Petrus Huijbrechts. Hij overleed op 14-01-1895. (Overlijdensakte – Open archief / BHIC)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 25-05-2021

De molen van mulder J. Peeters had een zuiggasmotor van 22 pk als hulpgemaal, en werd in 1934 afgebroken.
Ton Meesters.

De melding over de zuiggasmotor hoort mogelijk thuis bij de andere molen van Oud Gastel, aan de zuidzijde van het dorp?

De molen van Peeters werd in december 1933 afgebroken.
In de Provinciale Noordbrabantsche en ‘s Hertogenbossche courant van 23 december 1933 staat:
"De laatste der drie windmolens, welke deze gemeente voorheen telde, gaat verdwijnen. Het is de molen op De Stoof. Een slooper is bezig het gevaarte af te breken."
Erwin Esselink, 1 dec. 2017.

trivia
In de administratie van Haremaker & Zn uit Koog aan de Zaan komt J.B. Peeters voor in het voorslagharenboek. In juni 1828 bestelde hij 2 paar voorslagharen met 49 knokkels. De naam van de molen van Peeters werd niet genoemd, noch de plaatsnaam waar deze stond, maar vermoedelijk ging het hier om Jean Baptiste Peeters uit Oud Gastel.
Ron Couwenhoven, 12 okt. 2013.

Van een oliemolen in Oud Gastel hebben wij geen vermelding kunnen vinden.

Ten Bruggencate heeft op zijn fiches de namen van de molenaars van beide molens van Oud-Gastel verwisseld.