Molen De Vrede / Molen van Rosmolen, Strijen

Strijen, Zuid-Holland

Hoekse Waard
Strijen E (1) 100 bis Jacobus Langstraat Landheer, koornmolenaar

1930 deels gesloopt 1944 restant gesloopt

De eerste kadastrale kaart van Strijen dateert uit 1818.
Helaas ontbreekt het kaartblad van sectie E, omvattende het dorp Strijen, waar de molen stond. Echter volgens de OAT betrof sectie E, perceel 100bis, een koornmolen met erf. Dat is dan ook waarschijnlijk deze molen, net gebouwd (de OAT's zijn jonger dan de kaarten), eigenaar Jacobus Langstraat Landheer.

Rotterdamsche courant, 22 mei 1847
OPENBARE VERKOOPING, ten overstaan van den Notaris J. M. STOOP, te Strijen:
1. Van een sedert eenige jaren geheel nieuw gebouwden STEENEN WIND-KORENMOLEN, staande in de volkrijke gemeente Strijen, district Dordrecht (zijnde eene Gemeente van 2850 Zielen), met ERF en TUIN, te zamen groot 2 Roeden 30 Ellen.
2. Een Ouden WIND-KORENMOLEN, met ERF, groot vier Roeden 35 Ellen, staande en gelegen aan Keyzersdijk , onder Strijen.
3. Een hecht, sterk HUIS en SCHUUR, staande allernaast eerstgemelden Molen, te zamen groot 7 Roeden 27 Ellen. En nog Twee HUISJES en BOOMGAARDEN; alles nader bij Biljetten omschreven. Alles dadelijk na de voldoening der Kooppenningen te aanvaarden; waarvan de Veiling zal plaats hebben ten Herberge van Arie Lagestee , te Strijen, op Saturdag den 5 Juni 1847, en de Afslag op Saturdag den 12 Junij daaraan volgende, beide de dagen des namiddags ten drie ure. Nadere onderrigting bij de Weduwe L. LANDHEER, te Strijen, en ten Kantore van gemelde Notaris STOOP.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde, 1 december 1906
Openbare Verkooping ingevolge faillissement. De notaris P. G. IMMINK te Strijen, zal bij inzet en afslag op Donderdagen 13 en 20 December 1906, telkens des voorm. 10 uur in het koffiehuis van den Heer Vermeer te Strijen, in het openbaar verknopen:
Perc. I. Een steenen WINDKORENMOLEN, genaamd „de Vrede”, met pakhuis, erf en tuin aan de Molenstraat te Strijen, kad. E 1225 en 1226 ged. ter grootte van ongeveer 9.72 aren. Grondl. f 28.60. De kooper is verplicht voor f 50.— over te nemen 2 bascules met gewichten, i 29 bilhamers, lijnkoekbreker en wat verder aan molengereedschap mocht aanwezig zijn.
Perc. II. Een WOONHUIS met Erfje, naast perceel een, kad. E 1224 ter grootte van 91 centiaren. Grondl. 1 8.—. Dit perceel is tot den 3 Mei 1907 verhuurd aan mejuffr. G. Dam, voor f 1.50 per week.
Perc. III. Een HUIS met Schuur, loods, erf, tuin, waarin een afzonderlijk staand huisje, benevens boomgaardland en water naast percenl twee en strekkende tot de Oude Haven, kad. E 1223, 1226 ged., 1227,1228,1229, en 1350 ter grootte van ongeveer 25.96 aren. < Grondl. f 18.27.
Perc. IV, Een HUIS met erf en tuin aan *den Oud-Bonavonturaschendijk te Strijen, kad. G 1117 groot 8.40 aren. Grondl. f 3.80. Dit perceel is tot den 3 Mei 1907 verhuurd ged. aan Pieter Bezemer voor 80 cent per week en ged. aan de wed. C. van der Sijde, voor 75 cent per week.
Na afzonderlijken afslag worden gecombineerd 1 de perc. 1 en 2, en daarna de perc. 1, 2 en 3. 1 Perc. 2 en 4 zijn in genot te aanvaarden, den 3 Februari 1907 terwijl de perc. 1 en 3 in gebruik zijn te aanvaarden den 3 Mei 1907. Betaaldag der koopp. 1 Februari 1907. 5014 Nadere inlichtingen zijn te bekomen bij den WelEd.G. Heer Mr. A. A. MOLL, advocaat en procureur te Dordrecht en bij genoemden notaris.

Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde, 16-12-1914
Strijen, 15 December. Door het omvallen van een petroleumlamp ontstond j.l. Zaterdag brand in den korenmolen „de Vrede” alhier. Hoewel de brand zich ernstig liet aanzien, was deze, dank zij het flink optreden van den eigenaar en zijn knecht, spoedig gebluscht.

In 1930 is korenmolen De Vrede gedeeltelijk gesloopt, kap, wieken, staartwerk en een deel van het binnenwerk zijn gebruikt voor de herbouw van de, in 1931 uitgebrande korenmolen Windlust (later De Swaen) van Nieuw- Beijerland (voor zover bekend is de molen in 1928, na het verongelukken van molenaar Dam, verkocht aan de heer Rosmolen).

De romp is in 1944 opgeblazen door de fietsendieven uit het oosten, daar deze in de Rijksdriehoeksmeting was opgenomen.
De standplaats van de molen van aan de Molenstraat ter hoogte van de huidige Rabobank, één van de molenstenen ligt momenteel in de bestrating voor het woonhuis Gatsedijk 68 te Maasdam

Laatste eigenaar was J. Rosmolen.
Tekst: Jan Eeland