Molen Polder Het Oudeland van Strijen, deel Oudeland-laag, Achterste molen, Strijen

Strijen, Zuid-Holland

Hoekse Waard
Strijen A (4) 352 De Polder het Oudeland

binnenkruier, later buitenkruier

Poldergeschiedenis:
De polder het Oudeland van Strijen werd oorspronkelijk bemalen door 5 molens, twee dikke achtkanten en drie wipmolens. Alle molens en gemalen waterden af op een binnenboezem genaamd De Keen, die via de Strijense haven loosde op het Hollands Diep. Van oorsprong werd de Strijense haven natuurlijk geloosd op het Hollands Diep, later werd (en nu nog) mechanische ontwatering toegepast.

Deze molen werd in 1606 gebouwd als opvolger van een wipmolen.

In 1818 werd deze polder samengevoegd met de polder Oud-Bonaventura, die op dat moment beschikte over één wipmolen voor polderbemaling. Deze polderconcentratie maakte één wipmolen van de polder het Oudeland van Strijen overbodig en de molen werd vermoedelijk in 1821 gesloopt (de restanten zijn in 1999 bij de ruilverkaveling gevonden).

Dordrechtsche Courant 25 maart 1820:
"Cillaarshoek, den 23 Maart
Heden namiddag omstreeks twee ure, omstond er brand in een der watermolens van den polder het Oudeland van Strijen onder de gemeente Strijen, en wel de achterste molen, in het bovengedeelte. Niettegenstaande alle moeite en pogingen tot behoud derzelve, bijzonder door de ingezetenen dezer gemeente, die zelfs met gevaar van hun leven, onder aanvoering van den dijkgraaf Rokus Schrijver, zich tot alles bereidvaardig toonden, is dan toch de geheele kap of het bovenste gedeelte van dien molen moeten verbranden."
Jaap de Vries, 24 februari 2009.

In 1879 werden twee stoomschepradgemalen in de polder het Oudeland van Strijen gebouwd. Het meest noordelijke bemaalde het diepste deel van het Oudeland van Strijen, het zuidelijke (gelegen aan de Waleweg) bemaalde het zuidelijke deel van het Oudeland. Omstreeks 1881/1882 werden twee van de vier resterende molens van het Oudeland van Strijen gesloopt.

In 1936 vond wederom modernisering van de bemaling plaats: toen werd aan de Waleweg te Strijen het nieuwe elektrische gemaal" Overwater" opgericht. Het oude stoomgemaal aan de Waleweg verdween toen, het gemaal aan de noordzijde van het Oudeland van Strijen werd buiten gebruik gesteld en de boezemkaden hiervan werden geslecht.
De resterende molens van zowel het Oudeland van Strijen en de polder Oud-Bonaventura werden in de winter van 1936/1937 gesloopt. Ter plaatse resteren nog de waterlopen.

Jesse in 't Veld, 24 september 2013.
Jan Eeland, 7 feb. 2006
Ter plaatse resteren nog de waterlopen.

Standplaats: 3,7 km ten NNW van gemeentehuis (Kerkweg 54) aan de Keen, westelijk.

De molen stond ca. 800 m ten noorden van de Hoekseweg, ca 1000 m ten westen van het gehucht Cillaershoek in de polder Het Oudeland van Strijen en ca. 50 m ten westen van het gemaal Oudeland-laag, de resten zijn momenteel niet meer te herkennen. De boezemkaden zijn geslecht doch de boezemloop is nog duidelijk herkenbaar als een aparte strook bouwland in een veenweidegebied. De strook bouwland is momenteel in eigendom van Staatsbosbeheer, die er natuurontwikkeling op pleegt.