Molen Polder Moerkerken, Westmolen, Mijnsheerenland

Mijnsheerenland, Zuid-Holland

Hoekse Waard
Mijnsheerenland B (4) 483 De Polder Mijnsheerenland van Moerkerken binnenbands

Pot ✉︎ 1723 buiten 1894 buiten

1929 deels afgebroken 1975-1980 restant afgebroken
geschiedenis
Samen met de nog bestaande Oostmolen bemaalde de Westmolen het westelijk deel van de Polder Moerkerken. De molen sloeg uit op een 250 m lange, zuidwaarts in de Binnenbedijkte Maas uitlopende omkade voorboezem.

De molen werd generaties lang door de familie Slooter beheerd: Johannis Slooter, geboren op 5 juli 1870 te Mijnsheerenland, schoonvader van Jacob Monster en Jan Slooter, geboren op 8 oktober 1895 te Mijnsheerenland, man van Anna Monster, en zwager van Jacob Monster.

In 1925 werd in de molen een elektrisch gemaal geplaatst en tegelijkertijd werd ernaast een woning voor de familie Slooter gebouwd, op de tweede foto links van de molen.
In 1928 werd de molen gesloopt.

De Telegraaf, 25 oktober 1928
Molen te Mijnsheerenland gespaard
RIDDERKERK, 24 Oct., De watermolen in den polder 'Moerkerken'te Mijnsheerenland blijft voor afbraak gespaard en zal dientengevolge het echte Hollandsche landschap blijven sieren.

Tot de 19-tachtiger jaren stonden de veldmuren van de molen nog overeind. Op de veldmuren was een puntdak geplaatst en het gebouwtje diende als elektrisch gemaal. Het gemaal was ingericht met slakkenhuispompen en bemaalde de Polder Moerkerken. Later werd het gemaal vervangen door een computergestuurd elektrisch gemaal met 2 vijzels. Dit is tot op heden nog steeds aanwezig.
Jesse in 't Veld, 10 oktober 2010

trivia
Bruno van Moerkerken stuurde ons dec. 2012 enkele zeer fraaie foto's van de molenromp zoals hij tot de jaren 1975 of iets langer nog te zien was.