Molen Nieuwe Molen / Molen Van Grinsven, Boekel

Boekel, Noord-Brabant

De Peel

3 koppel stenen
25,50 m, Engels kruiwerk

De eigenaar was P.W. v.d. Ven.
De baard was sierlijk bewerkt met onleesbare tekens. Daarboven stond 1901, maar de molen stond in 1926 al 100 jaar in Brabant [maar staat niet op de TMK van 1850. Red.]
In 1941 door Van Bussel hersteld en gestroomlijnd.

Op een van de balken bovenin de molen stond het jaartal 1845, waarschijnlijk het bouwjaar. De molen was afkomstig uit Friesland, waar hij als rietgedekte poldermolen dienst deed. De molen werd gebouwd door de familie Verheijen, die later ook een molen op de Logt bouwde en te Mariaheide. Onderin woonde de "Klandermulder" met zijn gezin.

Later kocht Dorus Kloosen (Klasen) de molen, in 1920 nam A. van Grinsven hem over. Diens zoon volgde hem in 1945 op en sloopte de molen in 1955, omdat hij niet meer aan de eisen des tijds voldeed en noch Monumentenzorg, noch De Hollandsche Molen, noch het gemeentebestuur voldoende belangstelling opbrachten om de molen te behouden.

Bron: Boekel 650 jaar, 1963.
Coll. H. van der Kaay.

De Fam. Verheijen is in de molenaarswereld begonnen als kalandermolenaar te Helmond. De molen in Milheeze komt ook uit deze familie. Waarschijnlijk heeft de fam. van Grinsven uit Boekel nog foto's van deze molen.

Het onderste gedeelte van de molen werd bewoond. Het noordelijke gedeelte was slaapgedeelte en het zuidelijk deel was woonkamer met planken vloer. Verder was er een keuken en wc. De zolder van het woongedeelte was gemaakt van planken en diende als maalzolder.

Volgens mijn gegevens heeft Henricus Franciscus de Vocht, die ook eigenaar was van de molen de Vocht op de Molenstraat in Helmond, deze molen in 1868 [of 1883] gekocht. Zijn zwager Christiaan Verheijen, die in Vlierden een molen huurde en die gehuwd was met Aldegonda of Allegonda de Vocht, zus van Henricus, is daar in mei 1868 naar toe vertrokken. Zijn adres was toen Molenwijk C 83, Boekel. Zijn zoon Antoon bouwde een molen in Handel en een andere zoon Jan bouwde een molen in Mariaheide. De molen in Boekel is later verkocht aan de Fam. A. van Grinsven.

W.J.C. Verheijen, 3 november 2010.