Molen Polder De Kieschheid / De Kiesheidschemolen, Pernis

Pernis, Zuid-Holland

IJsselmonde
Pernis C (2) 99 De Polder Kiesheid

inwendig scheprad

1942 buiten bedrijf 1947 gesloopt
geschiedenis
Deze molen stond net als de Pendrechtse Molen aan de boezem van de Oude Koedood en bemaalde de polder Kiesheid.
De Koedood was een water dat vroeger IJsselmonde in tweeën deelde.
Deze rivierarm werd later afgedamd en diende toen als boezem voor een aantal polders.
Het water uit de Koedood werd via een sluis geloosd op de Nieuwe Maas.

Molen van polder Kieschheid
De molen stond dicht bij het gehucht 'De Heij', dat vroeger tot de voormalige gemeente Pernis behoorde.
Als het bouwjaar 1645 klopt, moet het één van de eerste ronde stenen poldermolens zijn geweest, zeker in de omgeving.
Maar gezien het feit dat de Pendrechtsemolen ook een wipmolen als voorganger had, zal deze molen ook niet de oorspronkelijke molen op deze plek zijn.

De molen stond op het laatst aan het vol gespoten gedeelte van De Koedood waardoor hij al snel buiten bedrijf was.

Mede door de stadsuitbreiding van Rotterdam werd de molen rond 1947 gesloopt.
Sloopvergunning 16 oktober 1947.

Thans ligt er op die plek het kruispunt Waalhavenweg - Eemlandweg, tussen Prins Johan Frisohaven en Waalhaven.

Zutphensche courant, 16 september 1935

Dijkje doorgebroken.
Over een oppervlakte van ongeveer dertig hectaren is Zaterdag de polder Kiesheid ten Westen van de Waalhaven onder de gemeente Rotterdam overstroomd. Een dijkje was doorgebroken. Men is sedert eenigen tijd bezig een gedeelte van het poldertje op te spuiten. Er is daartoe een dijkje gelegd evenwijdig aan den westelijken oever van de Waalhaven. Zaterdagochtend nu, omstreeks half elf, is tengevolge van te hoogen druk van het perswater dit dijkje bezweken. De runne modder en het water in het afgesloten gedeelte hebben zich toen verspreid. De landerijen van de heeren Groeneveld en De Raad, bestaande uit weiland en bouwvakken, zijn ondergeloopen. Het water bereikte ook een aantal arbeiderswoningen onder langs den dijk, die door het dorp De Hey loopt. Deze huisjes, die tezamen de buurt, genaamd Het Waterschip, vormen, zijn in het water komen te staan. Bij sommigen staat het water een halven meter hoog, elders enkele decimeters. Maar voor alle bewoners is het lastig. Ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Onmiddellijk na het doorbreken van het dijkje zijn de beide persmachines en de baggermolen stopgezet. Het gemaal van den polder Kiesheid, waarvan de machinist spoedig op de hoogte gebracht was, is onmiddellijk in werking getreden. Ook is men begonnen de kelders en, voor zoover noodig, de woonhuizen leeg te pompen. Het opspuiten is natuurlijk voorloopig gestaakt. Heden zouden, aldus het „Handelsblad" de herstelwerkzaamheden aanvangen.