Molen De Zwaan, Pernis

Pernis, Zuid-Holland

en de eerste steen gelegd door
Jan Pons Pauluszoon

22 m circa

1920 onttakeld 1963 of 1966 restant gesloopt
geschiedenis

De molen was niet bijzonder groot wat betreft vlucht (± 22 meter) en had uiterlijk veel overeenkomsten met andere grondzeiler- korenmolens uit de omgeving (Hoogvliet, Abbenbroek, Heenvliet).
Stond aan een haventje met nogal wat huizen en andere bebouwing in de nabije omgeving en had dus als grondzeiler zeker geen optimale windvang.

1908:
In de zomer van 1908 werd een jongen getroffen door een wiek van de malende molen en overleed aan de gevolgen.
1920:
In 1920 is de molen van wieken ontdaan en werd uiteindelijk in 1963/66 gesloopt .

In 'Onze voorouders in Pernis' (Rotterdam 1991) van
L.A.F. Barjesteh van Waalwijk van Doorn en L.M. van der Hoeven, staat op blz. 27 een afbeelding van de molen met daaronder de tekst:
Korenmolen op de Uiterdijk van Arij de Booij (overl. 1839), zijn weduwe Maria van Lier huwde met Dirk Pons (overl. 1853), die vervolgens ook als korenmolenaar optrad.

Op blz. 26 van datzelfde boek staat bij de naam Arij de Booij het volgende:
Arij de Booij korenmolenaar, ouderling 1827-1830, kerkvoogd 1829, ged. Hoogvliet 24-5-1761 overl. Pernis 5-3-1839, zoon van Arent Jansz de Booij en Maartje Aries van 't Veld alias Koole. Hij huwde Maria van Lier, ged. Poortugaal 13-5-1781, overl. Pernis 10-11-1866, dochter van Cornelis van Lier en Maria van der Burg, zij huwde 2e Pernis 3-7-1840 Dirk Jacobsz Pons.

Informatie van Marja Mulder-Faassen.