Molentje van De Gruijter, Rockanje

Rockanje, Zuid-Holland

Rockanje
Molendijk, bewesten de korenmolen
Voorne aan Zee, Zuid-Holland
Voorne-Putten

geschiedenis
Op de smederij van De Gruijter, iets bewesten de korenmolen aan de Molendijk, stond van 1910 tot 1915 een windmolentje voor de aandrijving van diverse smederijmachines. Hiertoe behoorde een draaibank waarop assen werden gedraaid voor watermolentjes van molenmaker Spoon uit Nieuwenhoorn.

In 1915 werd het molentje verplaatst naar de St.-Annapolder als watermolen.

Bron: De molens van Voorne, Putten en Rozenburg, 1978.
Verzameling H. van der Kaay.

De smederij is later garagebedrijf geworden van, ik dacht een neef, Jaap de Gruyter. Deze vertelde mij eens dat hij nog onderdelen van dit molentje op de zolder van z'n garagebedrijf had liggen. Helaas heb ik ze nooit gezien, later is het bedrijf beeindigd en verkocht aan de directeur van Farm Frites die er tegenover woont. Geen idee wat er met de molenonderdelen gebeurd is. Ik heb dan ook mijn twijfels of dit molentje verhuisd is naar die polder.
Martin van der Steen, 19 juni 2011.

trivia
Bij de foto: op de stelling staan ondermeer eigenaar J.J. de Gruijter en smid V.d. Hennik. Tegen de muur mevr. De Gruijter en mevr. Langendoen.